Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem
Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1106 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 127 g
Tuky 50 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co s přerostlou cuketou? To je věčný problém každého pěstitele. Strčit ji do trouby je dobré řešení, zvlášť když ji proložíte drcenými bylinkami s česnekem – trik odkoukaný z gruzínské kuchyně, kde takto dochucují dušená jídla. Pekáček je skvělý teplý, ale báječně chutná i studený.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
banánová, nakrájená na kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
neloupané, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky
cuketa 400 g
klidně přerostlé, nakrájené na kolečka o síle 1 cm
česnek 1 stroužek
podrcený
bazalka 2 PL
nahrubo nasekaná
kopr 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandr čerstvý 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandrová semínka ¼ PL
nasucho opražených a podrcených
bageta
křupavá, k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Do pekáčku vlijte olej a nechte jej v troubě rozpálit. Pak do oleje vsypte šalotku, osolte, opepřete a vraťte do trouby na 5 minut, až šalotka změkne a začne zlátnout.

2

Přidejte do pekáčku brambory a cuketu, rovněž osolte a trochu opepřete. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C (v horkovzdušné na 180°C) a pečte cca 20–30 minut. Cílem je, aby brambory změkly a cuketa začala chytat barvu. Pokud jsou brambory měkké a cuketa stále bledá, zapněte na 5 minut gril, troubu ale hlídejte. 

3

Česnek utřete s troškou soli v hmoždíři na pastu. Pak přidejte nasekané bylinky a pokračujte bez obav v tření – zapomeňte v tomto případě na poučky, že křehké bylinky jako bazalka by se nikdy neměly pohmoždit. V Gruzii se bylinky s česnekem tímto způsobem drtí už tisíc let, takže se toho nebojte!

4

Přidejte podrcené bylinky s česnekem k cuketě a bramborám. Pak vypněte troubu, ale pekáček v ní ještě pár minut nechte stát.

 

5

Smíchejte jogurt s podrcenými semínky koriandru a troškou soli. Pokud je jogurt příliš hustý, zřeďte jej pár kapkami vody. Promíchejte zeleninu a bylinky v pekáčku a podávejte s jogurtem a křupavou bagetou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín