Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perník podle tety Mileny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 145
Více než hodinu Velmi snadné 20 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4877 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 572 g
Tuky 229 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Teta Milena, od níž máme recept, peče perník ze žitné mouky, já z hladké a celozrnné. Je voňavý, vláčný a nadýchaný, prostě dezert snů!“ napsala nám o svém receptu naše čtenářka Eva Dvořáková.

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 1,5 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
popř. o něco více
olej 1 hrnek
vejce 2 ks
med 3 PL
melasa 3 PL
švestková povidla 1 sklenka
lze nahradit zavařeninou
mletá
mletý
lze nahradit mandlemi
zavařená
v rumu
sušené, povařené
K podávání
oslazená, nemusí být
omáčka svařená z cukru, mražených či čerstvých švestek a brandy

Postup

1

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem.

2

Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín