Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pita (arabský) chléb

Pita (arabský) chléb

Hodnocení receptu
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1464 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 271 g
Tuky 8 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když hledáte přílohu ke kořeněnému opékanému masu, k domácímu kebabu, nebo falafelu, potom bude pita (arabský) chléb pro vás tou správnou volbou. A jeho příprava není nijak složitá. 

Suroviny

lze nahradit jiným typem mouky
1 PL
sušené droždí lze nahradit 10 g čerstvého
cukr 1 PL
lze vynechat
sůl ½ PL
voda 1 hrnek
vlažná

Postup

1

Do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme, postupně přidáváme vlažnou vodu a mícháme vznikající hmotu.

2

Jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní hněteme těsto poctivých 10 minut! Občas si můžeme vypomoci troškou mouky.

3

Těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou nakynout (45-60 minut).

4

Těsto opatrně vyndáme a rozdělíme na tři části a z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout. Každou rozválíme do kulaté placky - 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté

5

Vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)

6

Mezitím si rozpálíme troubu na cca 200-220 stupňů Pečeme na nejnižším patře.

7

Odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme do trouby a při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut. Jakmile se placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl. (pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne - nezoufejte)

 
8

Všechny ostatní placky přidávejte na sebe a nechte je takto kompletně vychladnout po vychladnutí budou perfektně měkké a pouze na některých vypečenějších lokacích křupavé! pitu skladujte v neprodyšném obalu, nebo ještě lépe ihned spotřebujte

Foto ilustrační: zdroj: Pixabay.com

 
Autor: andrea...

Apetit magazín