Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohár Melba s crème fraîche
Pohár Melba s crème fraîche
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár Melba s crème fraîche

4.7/5 Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1771 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 157 g
Tuky 117 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj název tenhle dezert dostal po australské sopranistce Nellie Melba, která před 130 lety uchvátila šéfkuchaře londýnského hotelu Savoy. Kombinace malin, broskví a sametového krému je každopádně nadčasová.

Suroviny

nebo nektarinky
Na malinovou omáčku
maliny 400 g
čerstvé
nebo podle chuti
pomerančová šťáva 1 PL
trocha, na dochucení
vychlazené (viz Něco navíc)
mandle plátky
nasucho opražené na pánvi, na ozdobení

Postup

1

Ovoce vypeckujte a nakrájejte je na čtvrtky. Rozehřejte pánev nebo využijte rozpálený gril. Máslo a cukr dohromady rozpusťte v rendlíku. V máslovém cukru obalte ovoce a opečte je na pánvi či grilu, až začne měknout a zkaramelizuje, hlídej-te je a otáčejte, aby se nespálilo. 

2

Mezitím připravte omáčku. Polovinu malin rozmixujte s moučkovým cukrem a pomerančovou šťávou, protřete přes sítko, abyste směs zbavili semínek. Ochutnejte a případně dochuťte citronovou šťávou nebo přidejte cukr – omáčka by měla zůstat příjemně nakyslá. Přidejte zbylé celé maliny a nechte je v omáčce obalit. 

3

Do pohárů vrstvěte střídavě malinovou omáčku s malinami, horké broskve či nektarinky a crème fraîche. Vršek poháru posypte mandlovými lupínky.

NĚCO NAVÍC
Místo crème fraîche můžete použít hustý smetanový jogurt nebo vanilkovou zmrzlinu, která do něj tradičně patří. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín