Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové jednohubky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Na 30 ks s 1 náplní

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11405 kcal
Bílkoviny 1383 g
Sacharidy 405 g
Tuky 445 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednohubky z polenty jsou netradiční, přirozeně bezlepkové a chutné. Mohou mít tisíc a jednu podobu. Stačí si vyhrát nejen s tím, co na ně dáte, ale také se samotnou polentou. Pro inspiraci jsme si pro vás připravili hned 4 různé nápady – jednohubky se sýrem, s pečenými paprikami, s mozzarellou a s krevetami. 

Suroviny

Na polentu
polenta 300 g
instantní
mléko 750 g
či vývar nebo voda
rostlinný olej
rozpuštěná máslo na opékání
Na jednohubky se sýrem
třtinový cukr 1 PL
rostlinný olej
nebo brie či kozí sýr (váleček)
pekanové ořechy 1 hrst
nebo vlašské
tymián snítky
na ozdobení
Na jednohubky s pečenými paprikami
papriky pečené, v oleji 300 g
okapané
česnekové výhonky
nebo výhonky pórku či jiné mikrobylinky
Na jednohubky s mozzarellou
bazalkové pesto 8 PL
bazalka lístky
Na jednohubky s krevetami
olivový olej 5 PL
česnek 4 stroužky
nadrobno
petrželka 1 svazek
lístky nasekané
krevety 60 ks
středně velké, loupané, předvařené
kajenský pepř 1 špetka
paprika mletá uzená 1 špetka

Postup

1

Polentu uvařte v mléce, vývaru či vodě podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte máslo. Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a vytvarujte do válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout na cca 30 minut. Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky a opečte – můžete je potřít olejem či rozpuštěným máslem a opéct na obyčejné, popřípadě grilovací pánvi nebo v troubě (pod grilem).

SE SÝREM
Troubu předehřejte na 200°C. Zbavte jádřinců 2 menší hrušky a nakrájejte je na klínky. Rozložte na plech (můžete posypat 1 lžící třtinového cukru). Přidejte k nim polentové jednohubky (nemáte-li je ještě opečené), potřete lehce olejem a dejte péct na 12–15 minut. Vyjměte z trouby. Na polentové jednohubky nakrájejte nebo rozdrobte cca 250g gorgonzoly, brie či kozího sýra (válečku), přidejte pečené hrušky a rozdělte hrst vlašských či pekanových ořechů, ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.

S PEČENÝMI PAPRIKAMI
Pokrájejte 300g okapaných pečených paprik, dejte je do misky, navrch rozdrobte 300g fety a promíchejte, případně sýr ještě vidličkou rozmačkejte. Rozdělte na jednohubky a ozdobte výhonky pórku či jinými mikrobylinkami.

S MOZZARELLOU
Na polentové jednohubky rozdělte 150 g mozzarelly, nakrájené na plátky, na ni 150 g prosciutta a zakončete bazalkovým pestem (celkem 6–8 lžícemi) a bazalkovými lístky.

S KREVETAMI
V pánvi rozehřejte 5 lžic olivového oleje, přidejte 4 stroužky česneku, nadrobno, a zvolna nechte rozvonět. Přidejte nasekané lístky z velkého svazku hladkolisté petrželky a 60 kusů středně velkých loupaných předvařených krevet, minutu opékejte. Vmíchejte po špetce kajenského pepře a mleté uzené papriky. Krevety rozdělte na jednohubky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín