Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené čočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 19
Do 45 minut Snadné Na 4–5 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1499 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 142 g
Tuky 45 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z červené čočky bude ještě rychleji hotová, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Pokud polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude třeba ji mixovat. Navíc červená čočka je lehce ztravitelná a oproti ostatním luštěninám tolik nenadýmá. Proto se nebojte recept na polévku z červené čočky vyzkoušet a přesvědčit se.

Suroviny

olivový olej panenský 3 PL
+ na pokapání
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
rajčatová pasta 1 PL
z tuby, lze nahradit rajským protlakem
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl vločková ¼ ČL
+ na doladění
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit kajenským pepřem + na doladění
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na kostičky
z 1/2 citronu + na doladění
nemusí být
koriandr čerstvý
nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou, k podávání

Postup

1

Do hrnce na rozpálený olej vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2

Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte poklicí a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3

Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

4

Polévka z červené čočky vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín