Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pórková polévka & pečené masové taštičky
Pórková polévka & pečené masové taštičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka & pečené masové taštičky

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4944 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 371 g
Tuky 262 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doplníte-li talíř krémové pórkové polévky ztraceným vejcem a taštičkami plněnými mletým masem, vydá hravě i za hlavní chod. Pokud ji budete podávat jako součást několikachodového menu, můžete taštičky vynechat.

Suroviny

pórek 2 ks
nakrájený na kolečka - bílé a zelené části zvlášť
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
oloupané a na kostičky
1 kelímek, 31%
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks
ztracená (viz Něco navíc)
Na taštičky
řepkový olej 2 PL
nebo 1 PL sádla
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 300 g
libovější
česnek 1 stroužek
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo podle chuti
droždí čerstvé 30 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 vejce na potření

Postup

1

Začněte taštičkami. V nepřilnavé pánvi na tuku opečte na středním ohni cibuli dosklovita, přidejte maso a česnek, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým květem. Krátce opékejte, rozbíjejte přitom hrudky a promíchávejte. Pak přiklopte a ještě krátce poduste. Pak odstavte, odklopte a nechte vychladnout. Z mouky, špetky soli, rozetřeného droždí, 2 vajec a cca 2 lžic vody vypracujte těsto. Rozválejte ho na tenkou placku, poklaďte ji hromádkami masa, rádýlkem rozkrájejte na 5–6cm čtverečky a poskládejte jako šátečky, rozložte na plech s pečicím papírem, potřete prošlehaným vejcem a pečte v troubě při 180°C dorůžova, asi 15 minut.

2

Ve velkém rendlíku na středním ohni rozpusťte máslo, vhoďte bílé části pórku a opečte je doměkka, ale aby nechytily barvu. Pak je zalijte vývarem, přidejte zelené části pórku, brambory a muškátový květ. Vařte 20 minut. Odeberte 2 naběračky polévky, převážně s pórkem. Do rendlíku vlijte smetanu a tyčovým mixérem polévku promixujte skoro dohladka. Pak do ní vraťte odebranou část a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s taštičkami a ztracenými vejci.

NĚCO NAVÍC
Na ztracená (pošírovaná) vejce přiveďte v rendlíku k varu vodu, vlijte 1 lžíci bílého vinného octa. Zmírněte oheň, aby byla voda těsně pod bodem varu, vařečkou uprostřed roztočte vír. Opatrně do něj vlijte z hrnečku 1 vyklepnuté vejce. Vařte cca 3 minuty na tekutý žloutek, či podle chuti déle. Vyjměte děrovanou sběračkou na papírovou utěrku. Zopakujte s dalšími vejci.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín