Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pošírovaný losos s citronovo-petrželkovou remuládou
Pošírovaný losos s citronovo-petrželkovou remuládou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pošírovaný losos s citronovo-petrželkovou remuládou

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3816 kcal
Bílkoviny 246 g
Sacharidy 208 g
Tuky 190 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pošírování je skvělý způsob, jak získat pevné a přitom nevysušené rybí maso. Tekutinu, v níž se vařil losos, nevylévejte. Můžete ji použít jako slabý vývar – základ na krémovou polévku.

Suroviny

pepř 10 kuliček
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na kousky
fenykl ½ ks
bulva narájená na proužky
pórek 1 ks
rozčtvrcený
citron 2 plátky
sůl 1 špetka
losos 1 kg
filet s kůží
salát
listový, k podávání
Na remuládu
+ klínky k podávání
hořčice dijonská 2 PL
nakrájená nadrobno
olivový olej 4 PL
sůl
petrželka 1 svazek
hladkolistá – lístky nasekané najemno + pár stonků ze svazku do vývaru

Postup

1

Do velké nádoby, kam se akorát vejde losos, vlijte 1 litr vody. Přidejte ostatní přísady, včetně stonků petrželky, přiveďte k varu a asi 15 minut povařte. Pak vodu ztlumte pod bod varu a vložte lososa – ten by měl být v tekutině ponořený, podle potřeby můžete přidat vodu. Na nízkém plameni zvolna zahřívejte, voda nesmí ani bublat, jen se jemně ‚chvět’. Pokud máte teploměr, udržujte teplotu na 80°C. Vařte celkově zhruba 10 minut, délka vaření se může lišit podle síly filetu.

2

Zatímco se losos pošíruje, připravte remuládu. Z citronů oloupejte kůru, včetně bílé části. Pak ostrým nožíkem mezi slupičkami vyřezejte citrusová filátka. Filátka nasekejte nadrobno. Prošlehejte hořčici, šalotku a cukr a do směsi vymáčkněte zbylou šťávu z citronových ‚kostřiček’ po filetování. Všlehejte 4 lžíce olivového oleje, pak vmíchejte nasekanou citronovou dužinu, trošku soli a petrželku.

3

Nechte lososa ve vypnuté lázni 5 minut odpočinout. Pak opatrně vyjměte, odstraňte kůži a podávejte se salátem a remuládou a klínky citronu navíc.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín