Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidlové sladké smaženky
Povidlové sladké smaženky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Povidlové sladké smaženky

3.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6066 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 1086 g
Tuky 90 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pofesen, tak téhle pochoutce říkají v Rakousku. K receptu nás totiž inspirovala návštěva pastevecké boudy Spiessalm v Tennengau. Tam výsledný dojem umocňoval čerstvý vzduch, luxusní domácí povidla a brioška místo toustového chleba. Pofesen jsou česky pavézky, jenže stejnojmenný český pokrm připomíná asketičtější variantu sladkého chleba ve vajíčku – ,chudé rytíře‘, zatímco tahle variace je opravdu luxusní.

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
nejlépe z dobrého pekařství
švestková povidla 4 PL
džem 1 PL
švestkový
rum 2 PL
nebo tuzemák
řepkový olej
na smažení
na poprášení
Na těstíčko
vejce 3 ks
mléko 100 ml
sůl 1 špetka

Postup

1

Z pečiva podle chuti tence okrájejte kůrky, popřípadě upravte velikost a tvar plátků. Na náplň dobře smíchejte v misce povidla, džem a rum či tuzemák.

2

V jiné míse důkladně prošlehejte metlou vejce s mlékem, moukou, špetkou soli a vanilkovým cukrem na těstíčko.

3

Polovinu plátků pečiva potřete (ne až k okrajům) náplní, přiklopte suchými plátky a okraje dobře stiskněte dohromady.

4

V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. ,Sendviče‘ namáčejte na pár sekund z obou stran do těstíčka, aby jím nasákly. Pak hned smažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín