Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pražský koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9274 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 896 g
Tuky 575 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polovina redakce na pražském koláči vyrostla, druhá k němu dospěla ve chvíli, když jsme oprášili starý osvědčený recept a ukázali, že domácí se s tím kupovaným nedá srovnávat. Nadýchanému kynutému těstu, do kterého se pro dosažení neopakovatelné vláčnosti přidává majonéza, se sladkou drobenkou plněnému vanilkovým krémem se prostě nedá odolat. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 150 ml
vlažné
majonéza 250 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření koláče
sůl 1 špetka
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
máslo 125 g
skořicový cukr 2 PL
Na krém
mléko 200 ml
máslo 100 g
nakrájené na kousky
škrob 1 PL
bramborový

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přilijte mléko, přidejte lžíci hladké mouky, lžíci cukru a nechte na teplém místě chvíli vzejít. V míse smíchejte zbylou hladkou mouku a cukr, polohrubou mouku, majonézu, 1 vejce a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2

Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.

3

Mezitím připravte drobenku: do mísy vsypte hrubou mouku a cukr, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi 20 minut dozlatova.

4

Na krém vlijte do rendlíku mléko (2 lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilkový cukr, máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Rendlík sejměte z ohně a krém dejte vychladnout. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně zapracujte do krému.

5

Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín