Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)
„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5828 kcal
Bílkoviny 370 g
Sacharidy 647 g
Tuky 182 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pribináček, to je pro mě návrat do dětství. A i když nejde o tvarohový krém, ale panna cottu, stačí první lžička, a jste rázem ve stroji času,“ představuje svůj recept šéfkuchař Pavel Býček.

Suroviny

Na panna cottu
želatina 2,5 plátku
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
Na hrušky
+ 3 lžíce navíc na karamel
ze 2 pomerančů, oloupaná v pruzích bez bílé části
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
badyán 2 hvězdičky
skořice 1 svitek
kardamom 4 tobolka
podrcené
2 na pošírování a 1 s hezkou zelenou slupkou na ozdobu
slivovice
na pokapání
máta lístky
na ozdobení

Postup

1

Na panna cottu nechte v misce se studenou vodou nabobtnat želatinu. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku i samotný lusk a svařte, až se cukr rozpustí. Do teplé, ale nikoli vroucí smetany přidejte vymačkanou a nabobtnalou želatinu. Zamíchejte, aby se želatina rozpustila. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak přilijte podmáslí a promíchejte. Rozlijte směs do mističek, zakryjte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 4 hodiny, raději však přes noc.

2

Na pošírované hrušky vlijte do rendlíku 500 ml vody. Přidejte 250 g cukru, pomerančovou kůru a koření a svařte na sirup. Pak stáhněte teplotu, aby se sirup nevařil, ale jen občas se u dna udělala bublinka. Hrušky oloupejte a nakrájejte na slabší klínky. Vložte je do sirupu a pošírujte cca 15–20 minut podle pevnosti hrušek. Hotové hrušky musejí být měkké, ale nesmějí se rozpadat. Nechte hrušky v sirupu vychladnout.

3

Připravte karamelizované ořechy. Do rendlíku vložte 3 lžíce cukru na karamel a ořechy. Zahřívejte a přitom potřásejte rendlíkem, až se cukr začne rozpouštět a ořechy se ve směsi obalí. Nechte zchladnout, pak nasekejte nahrubo.

4

Vyjměte hrušky ze sirupu a nechte okapat. Pár klínků si nechte na ozdobu každé porce, zbytek nakrájejte na kostičky, promíchejte s karamelizovanými vlašskými ořechy a pokapejte slivovicí.

5

Na ztuhlou panna cottu v misce nandejte kostičky hrušky s ořechy a navrch dejte zbylé plátky pošírované hrušky. Pokud chcete, můžete je předtím navíc krátce opálit flambovací pistolí, aby lehce zkaramelizovaly. Čerstvou hrušku s hezkou slupkou nakrájejte na tenké klínky a ozdobte jimi misky. Na závěr troškou sirupu z pošírování vypláchněte rendlík od karamelizovaných ořechů a vzniklou lehce karamelovou šťávou polijte panna cottu. Podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín