Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pupáky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3646 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 491 g
Tuky 171 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pupáky se pod různými jmény a s obměnami v přípravě jedí na celém Slovensku. Na východě jim říkají bobaľky, jinde je znají jako opekance.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
+ trocha hladké mouky na poprášení
sůl ¼ ČL
vejce 1 ks
K podávání
teplé
máslo 100 g
rozehřáté
mák mletý 100 g
nakrájené, nemusí být

Postup

1

Ve 100ml vlažného mléka rozmíchejte 1 lžíci krupicového cukru a pak do něj rozdrobte droždí. Zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).

2

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbývající cukr, kvásek, vejce a 150 ml vlažného mléka. Nakonec přidejte máslo. Vypracujte hladké hebké těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout cca 1 hodinu.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Na pomoučněné ploše z vykynutého těsta vytvarujte válečky, nakrájejte je na zhruba 2cm kousky (v troubě hodně nabudou. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 20–25 minut.

4

Vychladlé pupáky zalijte teplým mlékem (pozor, nepřežeňte to, aby se nerozmáčely). Pak je zalijte máslem a posypte mákem smíchaným s cukrem. Podávejte v jedné míse podle tradice, anebo moderně po jednotlivých porcích. Nezapomeňte si je na talíři pořádně promíchat! Chcete-li, doplňte je jako my jablkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín