Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem
Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5075 kcal
Bílkoviny 267 g
Sacharidy 585 g
Tuky 171 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Suroviny

Na rostbíf
steakového typu
vývar hovězí 1 l
můžete použít i kvalitní bujon
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
najemno
vývar hovězí 700 ml
my jsme použili ten z rostbífu
skořice ½ ČL
mletá
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
perník 50 g
na strouhání, lze vynechat
na dochucení
na dochucení
K podávání
těstoviny 4 porce
uvařené, krátké (my použili kolínka)
nemusí být

Postup

1

Začněte rostbífem. Maso rozdělte napůl, zformujte ho do dvou co nejdokonalejších krychliček a napevno svažte kuchyňským provázkem tak, jako byste vázali dárkové balíčky, aby dobře drželo pohromadě. Doprostřed přivažte očko z provázku, abyste mohli maso navléct na vařečku, pohodlně ho ponořit hluboko tak akorát, vařit zavěšené na vařečce položené přes hrnec a na závěr vylovit.

2

V hrnci přiveďte k varu vývar a osolte ho. Změřte hranu masové krychličky a na každý naměřený centimetr vařte ponořené maso minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě alespoň 2 minuty. Bločky masa se nesmějí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří.

3

=Potom maso vylovte, na 10–15 minut zakryjte alobalem a nechte vychladnout.

4

Připravte omáčku. Na másle opečte cibuli do změknutí, přisypte mouku a chvíli ji restujte. Přidejte protlak, nechte ho trochu opéct a pak vše za stálého míchání zalijte mírně zchladlým vývarem.

5

Přidejte všechno koření, osolte a nechte nezakryté provařit na mírném plameni do zhoustnutí, bude to trvat asi 15 minut.

6

Potom z omáčky vylovte koření a můžete, ale nemusíte ji ještě rozředit vývarem a/nebo rozmixovat. Dolaďte chuť solí, cukrem, citronovou šťávou, a chcete-li, i strouhaným perníkem, který ještě nechte lehce provařit.

7

Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Podávejte s omáčkou promíchanou s čerstvě uvařenými kolínky a můžete doplnit lžící zakysané smetany na zjemnění.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...