Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rančerská vejce (huevos rancheros)
Rančerská vejce (huevos rancheros)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rančerská vejce (huevos rancheros)

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 331 g
Tuky 91 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší způsob, jak začít den! Populární mexická a americká snídaně vás nabije energií a postaví na nohy i v případě, že byla včerejší noc více než náročná. Však také vznikla proto, aby dodala sílu pracovníkům na ranči, jejichž den byl dlouhý a práce namáhavá.

Suroviny

salsa 450 g
rajčatová, středně pálivá nebo pálivá
sůl
pepř
čerstvě mletý
chilli sušené
vločky nebo kajenský pepř podle chuti
fazole černé 1 konzerva
400g konzerva i s nálevem, nebo 1x 400g konzerva fazolí pinto i s nálevem
limetová šťáva 1 ČL
olivový olej
podle potřeby
kukuřičná
vejce 4 ks
K podávání (podle chuti)
chilli sušené
sezamová semínka
bílá
plátky, nebo guacamole
plátky, čerstvé nebo nakládané papričky
nebo sýr queso fresco
koriandr čerstvý
nakládaná
sriracha
nebo jiná pálivá omáčka
klínky

Postup

1

Asi 75 g salsy odložte stranou. Zbylou salsu vlijte do nepřilnavé pánve, přiveďte k mírnému varu a 5 minut vařte do zhoustnutí. Ochutnejte, a pokud je salsa málo výrazná, dochuťte ji solí, pepřem a špetkou chilli vloček nebo kajenského pepře. Přelijte salsu do mísy a přetáhněte potravinářskou fólií, aby zůstala teplá. Pánev nevytírejte, použijete ji na vejce.

2

Do velké pánve s těžkým dnem vlijte 75 g odložené salsy, přidejte fazole i s nálevem, 60 ml vody, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky čerstvě mletého pepře. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 5 minut, až fazole změknou a většina tekutiny se vstřebá. Občas promíchejte.

3

Stáhněte pánev z ohně a vmíchejte limetovou šťávu. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte cca 3/4 množství fazolí. Fazole by měly být husté, krémové a roztíratelné. Pokud jsou příliš řídké, ještě chvíli je redukujte na středním ohni, pokud jsou naopak příliš suché, přidejte trochu vody. Zakryjte, aby zůstaly teplé. 

4

Ve velké pánvi s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Jakmile se rozpálí, vložte tortillu a opékejte, až je zlatavá a křupavá na okrajích, ale stále poddajná, asi 20 sekund z každé strany. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a zopakujte se zbylými tortillami.

5

Ve stejné pánvi, ve které jste redukovali rajčatovou salsu, rozehřejte
na středním ohni 1 lžíci oleje, až se rozpálí a začne se blýskat. Mezitím rozklepněte vejce do oddělených malých misek nebo šálků. Dvě vejce opa- trně vlijte na opačné strany pánve. Smažte, až jsou bílky pevné a žloutek hotový na vámi preferovanou úroveň propečení (pokud máte rádi tekuté, pak asi 2 minuty a 30 sekund). Vejce přeneste na talíř vyložený pečicím papírem. Zopakujte se zbylými vejci. 

6

Každou tortillu potřete fazolemi, na ně dejte trochu teplé rajčatové salsy a na ni položte vejce. Lehce poprašte chilli vločkami a posypte sezamovými semínky. Navrch dejte další volitelné přílohy – např. plátky avokáda nebo guacamole, plátky jalapeños, zakysanou smetanu, rozdrobený sýr feta nebo queso fresco, čerstvý koriandr, nakládanou červenou cibuli či pálivou omáčku. Podávejte s klínky limety.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...