Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řepná polévka s pohankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1143 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 198 g
Tuky 133 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenykl v polévce připomíná chutí babiččiny sklenice s nakládanou řepou, kopr zase voní vzpomínkou na Skandinávii. Snoubení středoevropských a severských chutí je nejen lahodné, ale také velmi zdravé!

Suroviny

pohanka 120 g
celá loupaná světlá pohanka
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
fenyklová semínka ½ PL
podrcená
řepa 600 g
očištěná a nastrouhaná nahrubo
vývar zeleninový 600 ml
nebo podle potřeby
vinný ocet červený 1 PL
+ trocha na případné dochucení
na ozdobení
pár snítek na ozdobení

Postup

1

Pohanku dejte do hrnce, zalijte 180 ml vroucí vody a osolte. Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte bez míchání 10 minut. Vypněte plamen a nechte zakryté dojít. Všechna voda by se měla vsáknout.

2

V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli doměkka. Pak přidejte česnek a drcený fenykl a chvilku opékejte do rozvonění. Přidejte řepu, rajčata a zalijte vývarem. Dochuťte octem a vařte do změknutí řepy, bude to trvat asi 20 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dokyselte octem a dochuťte solí a pepřem.

3

Polévku rozdělte do misek, navrch dejte hrst uvařené pohanky, lžíci bílého jogurtu a pár snítek kopru a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín