Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto „carbonara“
Rizoto „carbonara“
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto „carbonara“

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3580 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 267 g
Tuky 198 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co se stane, když spojít krémové italské rizoto s jinou klasikou, těstovinami carbonara? Nastane velký třesk! Vznikne opravdová delikatesa, ze které se vám podlomí kolena... 

Suroviny

olivový olej
lépe guanciale, nebo jiná dobrá slanina
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcené
rýže arborio 250 g
nebo rýže carnaoli
vývar kuřecí 800 ml
horký, nebo více, podle potřeby
pepř
čerstvě mletý
strouhaný, nebo parmazán, strouhaný + hoblinky na ozdobení
chilli
vločky
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci rozehřejte trošku olivového oleje a opečte na něm pancettu nebo slaninu, aby pustila tuk a vyškvařila se dozlatova. Pak vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.

2

Část tuku z pánve slijte. Vsypte do pánve šalotku a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek, rýži a restujte, aby se zrnka obalila tukem a rozvoněla se. Následně zalijte vínem a nechte jej odpařit. Přilijte první sběračku horkého vývaru, míchejte, a jakmile se pomalu vstřebá, nalijte další. Vařte, míchejte a přidávejte horký vývar, dokud není rýže na skus. Odstavte z ohně a přiklopte.

3

V míse prošlehejte žloutky, smetanu, pepř a větší část sýra. Vlijte do rizota a jemně zamíchejte, přidejte podle chuti sýr. Nandejte do talířů hotové rizoto, přidejte guanciale (nebo pancettu či slaninu) a hoblinky sýra, chilli vločky a bazalku.

NĚCO NAVÍC
Chcete jídlo udělat trochu barevnější? Po odstavení nechte v rizotu zavadnout baby špenát.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín