Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

4/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 277 g
Tuky 69 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte, už předem uvažujte, co podniknete s tím, co se nedojí. Tak budete minimalizovat zbytky, a ještě skvěle nakrmíte celou rodinu.

Suroviny

nasekané nahrubo
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
rýže kulatozrnná 275 g
např. Arborio
sůl
pepř
čerstvě mletý
suché
vývar zeleninový 850 ml
lze nahradit drůbežím
80–100 g, rozdrobený
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V suché pánvi na mírném ohni lehce opražte ořechy, ale nespalte je. Potom odložte stranou.

2

Olej a máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte cibuli a opékejte na mírném ohni do sklovita. Přidejte rýži, osolte a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední a neabsorbují většinu tuku. Zvyšte teplotu, vlijte víno a míchejte, než se vstřebá. Přidejte sběračku horkého vývaru a míchejte a vařte, dokud nebude vývar vstřebaný. Postup s dalším vývarem opakujte do té doby, až bude rýže příjemně měkká, ale uvnitř ještě na skus a celé rizoto bude příjemně krémové.

3

Odstavte, vmíchejte gorgonzolu a většinu ořechů. Dolaďte chuť solí a pepřem a podávejte posypané pepřem, zbylými ořechy, a chcete-li, také bazalkovými lístky. Podávejte hned, rizoto rychle tuhne a ztrácí krémovou konzistenci.

NA VÍKENDOVÝ VÝLET:

Placičky à la arancini
Do vychladlého ztuhlého rizota vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku, hmotu zformujte do placiček o průměru cca 5 cm a tloušťce 1 cm. Ty obalte ve strouhance a krátce osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Nechte odsát na papírových utěrkách. Placičky zabalte do krabičky s sebou a doprovoďte je čerstvými rajčátky a rukolou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín