Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát Caesar s kuřecím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 116
Do 50 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3422 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 43 g
Tuky 260 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahůdka se zajímavou historií je šťavnatá, křupavá a pikantní. Salát Caesar je svébytnou položkou menu a měl by zůstat originálem. Přesto v receptu nabízíme možnost přidat do tradiční zálivky filátka ančoviček. Nedílnou součástí salátu jsou také křupavé krutony a osmažené kousky kuřecího masa. Tradiční třešničku zajistí hobliny kvalitního parmazánu.

Suroviny

římský salát 2 ks
olej
na opékání masa
sůl
pepř
čersvě mletý
Na zálivku
olivový olej 150 ml
až 200 ml
z jednoho citronu
ančovičky (konzerva) 2 filety
hořčice dijonská 2 ČL
strouhaný najemno
worcesterská omáčka 1 ČL
Na dokončení
bageta ½ ks
čerstvá
olej
na opečení krutonů
česnek 4 stroužky
hobliny

Postup

1

Nejdříve si připravte zálivku. Všechny suroviny (mají mít stejnou, pokojovou teplotu) na zálivku vlijte do nádoby mixéru a krátce prošlehejte, aby vznikla hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky spolu se sardelkami jí dodají chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar.

Tip: Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kaparou uprostřed, můžete rozmixovat i ty, chuti určitě neuškodí.

2

Opečte krutonky. Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky: než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí tím skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.

3

Opečte maso. Kuřecí maso (Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna) ještě rozkrájejte na tenké plátky, aby se opeklo co nejrychleji. Jemně je osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudčeji opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby se maso dobře propeklo a pustilo trochu šťávy. Pak ji můžete přimíchat do zálivky.

4

Důkladně opláchněte listy salátu. Proud studené vody odplaví všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod ,sprchou‘ probere k životu a bude krásně křupavý.

5

Profesionálové zelené saláty všeho druhu raději trhají než krájejí. Nejde jen o to, že tím vzniknou úhlednější kousky a výsledek vypadá efektněji. Křehké listy se trháním méně poškodí a pomačkají než při krájení.

6

Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně patří i na vrch salátu. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny.

Tip: Pokud nemáte speciální ‚mandolínku‘, postačí vám obyčejná škrabka na zeleninu.

7

Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit, a pokud chcete být věrni tradici, můžete si zahrát na pana Caesara a míchat salát přímo u stolu svých hostů.

Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

25.10.2008 13:14
Caesar salát jsem vždycky chtěla zkusit připravit.Příprava je sice mnohostranná a přísad je celkem dost, ale stálo to za to. Má sestra, která si salát caesar dává všude možně přirovnávala můj výtvor k salátu v její oblíbené restauraci (mají ho tam prý ,,pravý" nešizený)!!!Takže úspěch
02.09.2007 09:17
Recept se nachází v č.5/05, str.62
06.12.2006 11:50
Me se tedy zalivka vubec nepovedla, vse jsme delala dle receptu a nakonec z toho byla hnusna zluta takuta hmota.... kdepak jsem udelala chubu? Jinak sala Ceasar v hotelu reanissance je uplne jedinecny, nikde jsem nejdedla lepsi. Dekuji za radu.
15.02.2007 12:01
Tu zálivku je potřeba pořádně rozšlehat - já na to mám ponorný mixér s vysokým výkonem, takže výsledná hmota je taková řidší majonéza, která pak obalí listy salátu. Všechny ingredience jsem hodila do mixovací nádoby (v jakémkoli pořadí) a do půl minuty byla zálivka na světě. Vynechala jsem ty ančovičky a chutnalo tu úplně stejne jako v Zahradě v opeře. Fakt super.
14.06.2006 16:26
Tenhle salát si zamilujete! Má naprosto úžasně sladěné chutě a pro nás trochu netradiční křupavé houstičky z něho udělají neobvyklé jídlo. Majonézy jsem se trochu báala, ale kupovanou ji opravdu nahradit nelze. Maso je opravdu dobré hlavně ze stehen, je šťavnatější...Vřele doporučuji teď v létě, kdy nemáte chuť stát dlouho u sporáku, ale chcete něco sytějšího, než jen talíř zeleniny...
13.08.2007 18:21
Tento salát jsem poprvé ochutnala v Maďarsku a musím říct že je super. Ta zálivka nemá chybu. Maso používám nejraději kuřecí prsa.A v letních dnech je osvěžující změnou....
02.08.2014 16:03

Tento salát Ceasar je nejlepší, jaký jsem kdy jedla.

Apetit magazín