Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schwarzwaldská bábovka
Schwarzwaldská bábovka
ZDROJ: Burdafood.Net / Gaby Zimmermann / Meine Familie & Ich
sdílet:

Schwarzwaldská bábovka

4/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8731 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 774 g
Tuky 529 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete schwarzwaldský dort? Zbožňujete dobrou bábovku? A co takhle tyto dva oblíbené dezerty spojit? Věřte, že výsledek potěší všechny generace, ať už jako netradiční narozeninový dort nebo jako zákusek k nedělní kávě.

Suroviny

NA TĚSTO
tmavá čokoláda 150 g
třešně 1 sklenka
kompotované
máslo 250 g
změklé + trocha na vymazání formy
cca 10 g
vejce 5 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl 1 špetka
třešňovice 2 PL
mléko 100 ml
mouka pšeničná hrubá
nebo polohrubá, na vysypání formy
Na dokončení
třešňovice 2 PL
tmavá čokoláda 200 g

Postup

1

Na těsto nakrájejte čokoládu a opatrně ji rozpusťte v míse nad vodní lázní.

2

Třešně sceďte. Šťávu a pár třešní odložte stranou na později.

3

Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, přesejte přes síto a vmíchejte stěrkou do směsi. Nakonec zapracujte i třešňovici a mléko.

4

Těsto rozdělte na dvě části. Vychladlou, ovšem ještě tekutou čokoládu a kakao vmíchejte do jedné poloviny těsta. Polovinu třešní vmíchejte do čokoládového a polovinu do světlého těsta.

5

Předehřejte troubu na 180 °C.

6

Světlé těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a na něj navrstvěte tmavé těsto. Těsta lehce promíchejte vidličkou, abyste vytvořili mramorovaný efekt.

7

Pečte v troubě 50–60 minut.

8

Nechte mírně zchladnout a poté vyklopte na mřížku. Pokud chcete, pokapejte bábovku třešňovicí podle chuti.

9

Na ozdobení rozpusťte nad vodní lázní zvlášť tmavou a bílou čokoládu.

10

Bábovku polijte nejprve tmavou čokoládou a nechte ztuhnout. Poté ozdobte bílou čokoládou a nechte ztuhnout.

11

Před podáváním ozdobte ušlehanou šlehačkou a zbývajícími třešněmi.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete nealko variantu bábovky, nahraďte třešňovici v těstě jednoduše odpovídajícím množstvím mléka. Na pokapání použijte třešňový džus nebo odloženou šťávu z kompotu.

Zdroj: Burdafood.Net / Gaby Zimmermann / Meine Familie & Ich

 

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...