Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šípková polévka (nyponsoppa)
Šípková polévka (nyponsoppa)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šípková polévka (nyponsoppa)

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2441 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 352 g
Tuky 54 g
Vláknina 150 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdy jindy než o Vánocích vyzkoušet tuhle švédskou klasiku? Švédové milují sladké polévky z ovoce dostupného v přírodě. Mezi nejoblíbenější patří borůvková blåbärssoppa či nyponsoppa ze šípků, která slouží jako levný zdroj vitaminu C v dlouhé severské zimě.

Suroviny

šípky 600 g
čerstvé či mražené
škrob 1 ČL
kukuřičný
nebo dotuha ušlehaná smetana k podávání
Na sušenky

Postup

1

Začněte sušenkami. Troubu předehřejte na 180°C. Mandle vařte 3 minuty ve vroucí vodě. Pak je sceďte, s cukrem vložte do kuchyňského robotu a rozemelte na pastu. Nechte vychladnout.

2

Bílek mírně našlehejte a vmíchejte do něj mandlovou pastu. Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte drobná kolečka. Pečte 10–15 minut, až jsou sušenky zpevněné a zlatavé.

3

Šípky rozmixujte (pokud je třeba, přidejte trošku vody) a pak s 1,5 litrem vody vařte 30 minut na mírném ohni.

4

Potom propasírujte, přeceďte přes plátýnko a vraťte do hrnce. Tento krok lze vynechat, pokud šípky předem zbavíte semínek a chloupků. Trochu polévky dejte stranou a rozmíchejte v ní škrob, aby vznikla hladká kašička. Společně s cukrem vraťte do hrnce a vařte ještě 10 minut do mírného zhoustnutí.

5

Podávejte teplé nebo studené s při- pravenými mandlovými sušenkami a porcí crème fraîche či šlehačky.

NĚCO NAVÍC
Polévka jde připravit i ze sušených šípků (přes noc je namočte do studené vody), v tom případě se bude vařit déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín