Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slovácká zeleninová polévka
Slovácká zeleninová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slovácká zeleninová polévka

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 662 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 65 g
Tuky 36 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná slovácká zeleninová polévku polévka obsahuje v dávném hospodárném duchu bezezbytkového vaření překvapivou surovinu – syrovátku. Pokud vás nikdy nenapadlo ji do polévky přidat, budete chutí příjemně překvapeni. 

Suroviny

nakrájená nadrobno
mrkev 3 ks
očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka
petržel 2 ks
očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka
sůl
500 ml
neochucená syrovátka (viz Něco navíc) + na případné naředění smetany
petrželka 1 hrst
jemné kadeřavé nebo hladkolist, nasekané nadrobno
čerstvý, k podávání (nemusí být)

Postup

1

V hrnci opékejte na másle cibuli, mrkev a petržel, aby cibule zesklovatěla. Pak zalijte cca 500 ml studené vody, osolte, přiveďte k varu a povařte, aby zelenina změkla, zhruba 15–20 minut.

2

Mezitím zvlášť v rendlíku přiveďte k varu syrovátku. Do zakysané smetany důkladně v hrnku vmíchejte mouku, podle potřeby nařeďte trochou další syrovátky či vodou (dnešní zakysaná smetana bývá hustší než kdysi). Do vroucí syrovátky vlijte a metlou vešlehejte zakysanou smetanu s moukou, dále míchejte metlou a prohřívejte. Jakmile směs krátce projde varem, odstavte. V chuti byste neměli cítit mouku, pokud ano, ještě chvilku prohřívejte a míchejte.

3

Mírně zahuštěnou syrovátku smíchejte se zeleninovou polévkou. Podle chuti dosolte. Rozdělte do talířů, posypte petrželkou a podávejte třeba s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Syrovátku nabízejí prodejny La Formaggeria Gran Moravia (laformaggeria.com), v sezoně bývá k sehnání i ve farmářských obchodech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...