Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srbské rizoto s okurkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 180
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3185 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 317 g
Tuky 143 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S italským rizotem nemá společnou ani tu rýži, tohle rizoto je prostě něco úplně jiného. Na druhou stranu k suchému rizotu ze školní jídelny má také tenhle recept naštěstí daleko. Trik je v dostatečném množství rajčatového protlaku a sterilovaném hrášku. My přidáváme mix mletého vepřového a hovězího masa, ale skvělé bude i s kuřecím.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
velká, nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 250 g
sůl
rýže 250 g
papriky pečené, v oleji 5 plátků
na drobněší kousky
vývar hovězí 600 ml
eidam 200 g
strouhaný, k podávání
petrželka
hladkolistá, k podávání
k podávání

Postup

1

V širší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli dosklovita. Přijdete česnek a nechte ho rozvonět.

2

Přidejte maso, osolte a vše orestujte dohněda, při opékání maso rozbíjejte vařečkou na kousky.

3

Přidejte protlak, krátce promíchejte, vše posypte paprikou, zarestujte, vsypte rýži, hrášek a papriky, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a za občasného míchání duste do změknutí rýže.

4

Ke konci podle potřeby případně podlijte ještě trochu vývarem. Podávejte sypané sýrem, zdobené petrželkou a s okurkami.

NĚCO NAVÍC
Pod maso nebo i po jeho orestování přilijte do hrnce olej z pečených paprik. Dodá rizotu chuť! Pokud chcete rizoto pikantnější, přidejte pálivou papriku nebo kajenský pepř.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...