Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami

4/5 Počet hodnocení: 4
Do dvou hodin Snadné Pro 5–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7602 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 162 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco Štědrý den se na Slovensku nesl v postním duchu, na Boží hod se jedlo maso. Vedle dodnes oblíbené husy, kachny či krůty se podávala i zvěřina.

Suroviny

hřbet bez kosti, odblaněný, o pokojové teplotě
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 3 PL
nebo olivový
tymián
pár snítek
slanina 4 plátky
nakrájená na tenké nudličky
sušené švestky 8 ks
nakrájené
Na omáčku
mrkev 2 ks
očištěné a nakrájené nadrobno
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená nadrobno
malý kousek, očištěný a nakrájený nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
rajčatová pasta 2 ks
nebo protlak
suché
švestková povidla 5 PL
nebo víc, podle chuti
vývar hovězí 300 ml
nebo zvěřinový
tymián
pár snítek + na ozdobení
divoké koření
7 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2–3 jalovčinky + 1/2 lžičky celého kmínu – zavázané do kousku gázy či plátýnka nebo zavřené v nerezovém vajíčku
Na bramborové placky
uvařené den předem ve slupce a vychladlé
sůl 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hrubá 200 g
rostlinný olej
na opékání

Postup

1

Maso osolte, opepřete a v hlubší pánvi či velkém rendlíku na oleji zprudka opečte spolu s tymiánem ze všech stran dohněda. Pak maso vyjměte na nahřátý talíř a uložte do tepla. Můžete ho například dát do trouby zahřáté na 100–110°C. Maso po 10 minutách zakryjte alobalem a troubu pak vypněte.

2

Připravte omáčku. Do výpeku v pánvi či rendlíku přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Osolte a zprudka opékejte asi 2 minuty. Zmírněte oheň, přidejte cibuli a opékejte ji dosklovita (dejte pozor, abyste cibuli či zeleninu nepřipálili, omáčka by byla hořká). Přidejte rajčatovou pastu, krátce orestujte, podlijte vínem, nechte krátce odpařit alkohol a vzápětí přidejte povidla. Zamíchejte, prohřejte a pak vlijte tolik vývaru, aby byla zelenina skoro ponořená. Přidejte tymián a divoké koření. Zeleninu vařte pod pokličkou doměkka (30–45 minut), podle potřeby a chuti můžete přilít další vývar, víno či obojí. Pak vyjměte koření i snítky tymiánu, zeleninu rozmixujte a/nebo propasírujte. Podle potřeby dolaďte povidly, solí a pepřem a ještě krátce provařte.

3

Na placky nastrouhejte či prolisujte oloupané brambory, osolte, přidejte vejce a jen tolik mouky, aby vzniklo těsto. Pracujte rychle. Těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a vykrájejte z něj cca 5cm kolečka. Opékejte je v pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova a udržujte teplé.

4

Slaninu opečte nejlépe nasucho v pánvi dokřupava, pak přidejte sušené švestky a také je krátce opečte. Odstavte.

5

Nakrájené maso podávejte s omáčkou, opečenou slaninou a švestkami, doplněné bramborovými plackami. Lze dozdobit čerstvými snítkami tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín