Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štrúdl s třešněmi
ZDROJ: Pixabay
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 556 g
Tuky 124 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý štrůdl plný ovoce vás pohladí, potěší i zasytí. Vždycky, když si na něj vzpomenete, začnete se usmívat.

Suroviny

+ na poprášení
nejlépe Granný Smith, oloupaná, bez jaderníku, na 8 dílků
z jednoho citronu
mletá
na kolečka
sušené třešně 100 g
lze nahradit kandovanými, nasekané
rozinky 180 g
propláchnuté
rozválené

Postup

1

75 g cukru vsypte do pánve, přidejte lžíci vody a chvíli míchejte. Když cukr vypadá jako mokrý písek, stáhněte plamen a sedm až deset minut zahřívejte (pánví můžete občas zatřást, ale nemíchat!). Cukr musí bublat a zezlátnout.

2

Do pánve dejte 25 g másla a zamíchejte, aby se směs spojila – dávejte si pozor, může to prskat. Přidejte jablka a opečte je do změknutí; trvá to tak pět minut. Přimíchejte citronovou šťávu a koření, po chvíli i banány, rozinky a třešně. Nechte zchladnout.

3

Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbytek másla rozpusťte a částí potřete listové těsto.

4

Jablečnou směs rozetřete po těstě. Zabalte štrúdl a spojem dolů ho položte na plech potažený pečicím papírem; konce zahněte dolů. Ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla a poprašte cukrem. Pečte v troubě dvacet minut, dokud těsto hezky nezezlátne a nebude křupavé. Podávejte s amaretto krémem nebo šlehačkou.

Jak připravit krém amaretto
Smíchejte 500 g mascarpone, 50 g moučkového cukru, špetku mleté vanilky a velkého panáka amaretta (nebo jiného mandlového likéru). Vychlaďte a podávejte. Krém převážejte ve vzduchotěsné krabičce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

21.03.2010 02:04
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.03.2010 02:02
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.03.2010 02:02
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.01.2010 22:17
Výborné! Máslo jsem omezila na nezbytně nutné množství významné pro výsledné aroma. Mascarpone jsem nahradila amaretto zmrzkou. Vše se k sobě hodí jedinečným způsobem. Trochu jsem se bála příliš aromatických banánů v kombinaci s třešněmi, ale úplně zbytečně. Všem doporučuji vyzkoušet a směle ozvláštnit přístup k tak tradičnímu zákusku jako štrůdl.
13.09.2007 20:31
Recept se nachází v č.1/07, str.61
06.07.2007 15:38
Opravdu ráda bych milá Šárko viděla Tvoji figuru, listové těsto je velmi tučné, proto mě překvapilo kolik dalšího tuku jsi schopná ještě spotřebovat k jablkům + naplácat na to ještě maskarpone (taky tuk) o cukru ani nemluvim...
30.07.2007 15:13
Osobně si myslím, že občas zhřešit zas tak nevadí. A hodnotit jídlo jen podle toho, kolik je tam tuku? Nebrat v úvahu pozitivní látky, které jsou obsaženy v ovoci a v mascarpone samozřejmě také? To se mi zdá opravdu zcestné.
21.08.2009 21:20
Taky si myslím. Hlavně když je to dobrý, ne?

Apetit magazín