Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sulc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 44
Více než dvě hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1295 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 82 g
Tuky 74 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sulc je tradiční zabíjačková pochoutka, která se připravuje z kůží a kopýtek. Právě tyto části pašíka zaručí požadovanou klihovitou konzistenci. Ale sulc si můžete stejně jako my připravit z vepřového kolene. Je jednoduchý, poctivý a chutná i samotný jen s nakládanou zeleninou. Ovšem my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.

Suroviny

střední nebo 3 malá
divoké koření
2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
oloupané + k podávání
celer ½ ks
mrkev 2 ks
petrželka 1 ks
ocet 2 PL
kvasný lihový
sůl
pokrájené
vejce 2 ks
vařená natvrdo a pokrájená
petrželka 1 svazek
beraní rohy
k podávání
k podávání

Postup

1

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.

2

Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit).

3

Přeceďte a vývar uchovejte.

4

Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.

5

Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti).

6

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky.

7

Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy.

8

Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

9

Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín