Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

3.8/5 Počet hodnocení: 30
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1469 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 224 g
Tuky 32 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hnětení chlebového těsta je relax. Samozřejmě můžete tuhle činnost svěřit robotu, ale z terapeutických důvodů vám doporučuju to nejdřív zkusit ručně,“ říká redaktorka Stáňa.

Suroviny

mouka žitná hladká 225 g
sůl 1 ČL
na kostičky, změklé
cukr ½ ČL
voda 125 ml
vlažná
o pokojové teplotě
droždí ½ bal
lze nahradit celým vejcem, na potření

Postup

1

Veškerou mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, do něj nasypte cukr, po obvodu nasypte sůl a máslo.

2

Do důlku nalijte vodu a podmáslí a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít, vypracujte těsto, hněťte 7 minut v robotu, 10 minut ručně. Nechte zakryté utěrkou vykynout na dvojnásobný objem.

3

Pak znovu prohněťte, vytvarujte bochník a nechte ho na plechu s pečicím papírem pod utěrkou opět nakynout na dvojnásobek.

4

Potřete bílkem/vejcem, na čtyřikrát příčně nařízněte a pečte 30 minut při 200°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín