Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1 velký závin nebo 2 menší

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8393 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 678 g
Tuky 449 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Závin, ve kterém se nešetří máslem ani tvarohem, pochází z dob rakousko-uherské monarchie. Tradičně se peče z tenkého taženého těsta, ale skvělý je i z těsta listového.

Suroviny

máslo 230 g
změklé + navíc trocha rozpuštěného na potření závinu
+ na poprášení
semínka vyškrábnutá
část bez kůrky a nakrájená na drobné kostičky, část rozmixovaná na strouhanku
plnotučný, lehce vyždímaný v utěrce
viz Něco navíc
polovina bílého a polovina modrého
Na pěnu
nastrouhaná z půlky citronu

Postup

1

Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku do nadýchané pěny. Zašlehejte postupně žloutky o pokojové teplotě. Přihoďte trochu kostiček chlebové střídky, stačí hrst nebo dvě, a důkladně promíchejte. Potom přidejte tvaroh a vypracujte kompaktní hmotu.

2

Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta vyválejte tenký obdélníkový plát. Těsto uprostřed poprašte čerstvou strouhankou, naneste část tvarohu, posypte ořechy a několika kuličkami vína a překryjte dalším tvarohem. Tvaroh uhlaďte do tvaru válce a zabalte do těsta. Jeho povrch potřete máslem a pečte 35–40 minut v předehřáté troubě dorůžova. Horký závin znovu potřete máslem a nechte chvíli zchladnout.

3

Připravte pěnu: na hrnec s vroucí vodou postavte mísu. Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem a kapkou teplé vody a s citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá, téměř tuhá pěna. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte.

4

Závin podávejte teplý nebo studený, nakrájený na řezy, poprášený moučkovým cukrem, s vinnou pěnou a případně zbylými kuličkami vína. Servírujte ihned, aby pěna nespadla.

NĚCO NAVÍC
Když těsto kupujete, sledujte datum na obalu – závin pečte z co nejčerstvějšího listového těsta a při vyvalování na těsto příliš netlačte, abyste zachovali jeho strukturu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín