Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 168 g
Tuky 149 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelňačky není nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky... Zelňačka patří mezi staročeské polévky, které milujeme po generace. Základem úspěšného receptu je domácí kysané zelí, vývar z uzeného masa a pikantní klobása. Tato souhra představuje na talíři dokonalou symfonii chutí.

Skryt pre seznam

Suroviny

libovější
zelí kysané 500 g
překrájené
kmín 1 ČL
drcený
nové koření 4 kuličky
česnek 4 stroužky
prolisované
velká, nakrájená nadrobno
papriková, ne sušená
sůl
podle chuti
k podávání

Postup

1

Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzené maso. Jakmile je měkké, vyjměte je a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte česnek.

2

Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.

3

Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Zelňačku podávejte se zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín