Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší vdolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné Na cca 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4102 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 618 g
Tuky 119 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept na tradiční vdolky jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané. Dozlatova usmažené vdolky z kynutého těsta skvěle doplňují nakyslá povidla, sladká šlehačka a strouhaný tvrdý tvaroh.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
+ trocha na poprášení
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
tuzemák + v případě potřeby navíc na naředění povidel
ghí 1 PL
lze nahradit 30 ml rostlinného oleje
tuk
na smažení (ghí, rostlinný olej, sádlo…)
K podávání
švestková povidla 100 g
nastrouhaný či rozdrobený

Postup

1

Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či rostlinný olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Ručně či v robotu s hákovým nástavcem vypracujte hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko).

3

Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut.

4

Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).

5

Do vykynutých vdolků udělejte koncem rukojeti vařečky důlek. V hrnci či pánvi rozehřejte silnou vrstvu tuku na smažení asi na 180°C. Vkládejte do něj vdolky a usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.

6

Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem.

7

Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou ji ozdobně nastříkejte na vdolky. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.

NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín