Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23035 kcal
Bílkoviny 922 g
Sacharidy 3106 g
Tuky 452 g
Vláknina 194 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte přátele na velkolepou party u grilu! Po tortillách s vepřovou plecí se jenom zapráší!

Suroviny

vykoštěná, pokud možno s tukovým krytím
kůra a šťáva
šťáva
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli sušené 2 PL
středně pálivé
oregano 2 ČL
mletá
paprika mletá uzená 1 ČL
česnek sušený 2 ČL
jemné
sůl vločková 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
pale ale + na podlévání
Na rajčatovou salsu
oloupaná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
neoloupané
rajče 300 g
nejlépe zelené
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
šťáva
Na salát z černých fazolí
nadrobno
fazole černé 2 konzervy
vařené, po 400 g
na kostičky
ředkvičky 10 ks
na kolečka
šťáva
K podávání
nejlépe kukuřičné
koriandr čerstvý
lístky
klínky, na pokapání

Postup

1

Maso položte do velkého kastrolu tučnou stranou dolů. Na několika místech ho shora nařízněte ostrým nožem. Promíchejte pomerančovou kůru a šťávu s limetovou šťávou a kořením a pořádnou špetkou soli. Pak směs vmasírujte do masa. Zakryjte a nechte v chladničce přes noc odležet.

2

Druhý den maso v kastrolu obraťte, aby bylo tučnou stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Postavte na vařič a podlijte pivem. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na minimum, přiklopte a zvolna duste 4 hodiny (občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte dalším pivem nebo horkou vodou).

3

Na salsu rozehřejte středně gril (můžete použít i grilovací pánev nebo pánev s těžkým dnem) a opečte na něm papričky jalapeño, aby ze všech stran zčernaly. Pak je opatrně přeneste
na velký kus alobalu a zabalte je do něj. Po jednom druhu zeleniny zopakujte s cibulí, česnekem a rajčaty, přidávejte je do balíčku a vždy znovu uzavřete, aby zůstaly horké. Nechte všechno zabalené úplně vychladnout, pak zbavte papričky stopek, oloupejte česnek a vykrájejte (a vyhoďte) vnitřky rajčat a zbytek nakrájejte nahrubo. Všechno dejte do mixéru, přidejte cukr, koriandr a limetovou šťávu. Rozmixujte nahrubo.

4

Maso po 4 hodinách dušení vyjměte a odložte. Pokud tekutina není zredu- kovaná, svařte ji doleskla na plotně a odložte.

5

Okapané maso dopékejte zhruba 1/2–1 hodinu pod poklopem na středně až silně rozehřátém grilu, za občasného obracení a potírání výpekem. Ogrilované maso vložte do prohřátého zbylého výpeku a natrhejte ho na velké kusy. Promíchejte.

6

Promíchejte všechny suroviny na salát a podávejte k trhanému vepřovému masu společně s rajčatovou salsou, tortillami, zakysanou smetanou a dalším koriandrem a limetami na pokapání.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

VEPŘOVÁ PLEC Druhý den předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Maso obraťte, aby bylo vnější stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Podlijte pivem. Zakryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte 4 hodiny. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C, maso odkryjte a dopékejte ještě hodinu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...