Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)
Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

4.1/5 Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Snadné Na cca 700 g čerstvých těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 320 g
Tuky 65 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí! Těsto na domácí těstoviny je poměrně univerzální a využijete ho při přípravě lasagní, nebo z něj nakrájejte širší flíčky či linguine.

Suroviny

nejlépe 00, + na poprášení
vejce 5 ks
střední

Postup

1

Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.

    2

    Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.

      3

      Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

        NĚCO NAVÍC

        • Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
           
        • Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
           
        • ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
           
        • Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2019/8

        Apetit magazín

        KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
        • Kvízy

        KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

        Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...