Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané brambory se salátem z červené řepy
Zapékané brambory se salátem z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané brambory se salátem z červené řepy

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3527 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 295 g
Tuky 181 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapékané brambory mají zvláštní kouzlo, kterým k sobě vždy všechny přitáhnout. Že by to bylo zlatavou sýrovou kůrčičkou, štědrou zálivkou vajec se smetanou nebo snad vůní uzeného? Možná to bude kombinace všech tří možností. Skvělým doplňkem k tomuto jednoduchému jídlu bude svěží barevný salát z červené řepy, mrkve a petrželky.

Suroviny

menší, varný typ B, neoloupané
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 2 PL
nadrobno
uzená krkovice nakrájená na kostičky
nebo sádlo na velkorysé vymazání pekáčku
vejce 5 ks
3 natvrdo + 2 syrová
1 kelímek
hořčice plnotučná 1 PL
sýr 120 g
Blaťácké zlato nastrouhané nahrubo
pažitka
nakrájená nadrobno, na ozdobení
petrželka
hladkolistá, nakrájená nadrobno, na ozdobení
Na salát
oloupaná, vařená (kupovaná vakuovaná), nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
mrkev 2 ks
oloupaná, nastrouhaná nahrubo
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kmín 2 ČL
celý
olivový olej panenský 2 PL
vinný ocet červený 1 PL
petrželka 3 hrsti
hladkolistá, nadrobno nakrájená

Postup

1

Začněte salátem. V míse promíchejte červenou řepu, mrkev a jarní cibulku. V pánvi nasucho opražte kmín na středním ohni, aby se rozvoněl. Odstavte a posypte jím zeleninu. Přilijte olivový olej a ocet, přisypte 2/3 petrželky. Nechte zakryté stát, než připravíte zapékané brambory, nebo nejméně 15 minut. Podávejte posypané zbývající petrželkou.

2

Brambory vydrhněte, uvařte do poloměkka v osolené vodě (asi 10 minut, podle velikosti). Sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte na oleji cibuli a uzenou krkovici za občasného promíchání, aby cibule změkla, asi 5 minut. Pekáček či zapékací nádobu velkoryse vymažte zvoleným tukem. Troubu předehřejte na 200°C. Vařená vejce nakrájejte na kostičky. Obě syrová vejce prošlehejte se smetanou a hořčicí.

3

Dno vymazané nádoby vyložte plátky brambor (lehce je osolte a pořádně opepřete). Postupně do pekáčku dále skládejte ve vrstvách cibuli s uzeným masem a nakrájená vejce, pak znovu brambory (lehce osolte a pořádně opepřete) atd. Skončit byste měli bramborami. Dejte do vyhřáté trouby a nechte 10 minut zapéct, poté opatrně vytáhněte z trouby, přelijte smetanovo-vaječnou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak posypte sýrem a ještě zhruba 5 minut zapékejte, aby se sýr roztavil. Podávejte posypané pažitkou
a petrželkou, doplněné připraveným salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín