Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané obří fazole
Zapékané obří fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané obří fazole

4.2/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1458 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 156 g
Tuky 62 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky. A protože čerstvá rajčata nejsou v zimě nic moc, snad vyjma třešňových, sáhli jsme po konzervovaných.

Suroviny

fazole obří 400 g
suché, namočené přes noc do studené vody
olivový olej panenský 3 PL
+ k podávání
nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
3 konzervy, nejlépe italská rajčata
nebo víc, podle chuti
oregano 2 ČL
skořice 1 špetka
petrželka 2 PL
nakrájená + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
čerstvé, k podávání

Postup

1

Namočené fazole sceďte, propláchněte a nasypte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte asi 50 minut, aby jen mírně změkly. Sceďte a odložte.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a česnek, pak opékejte na středním ohni asi 10 minut doměkka, ale nesmí se zabarvit.

4

Přidejte rajský protlak, opékejte další minutu, potom přidejte ostatní suroviny (doslaďte podle kyselosti rajčat) a zvolna vařte 2–3 minuty.

5

Osolte a promíchejte s fazolemi. Přesuňte do velké zapékací nádoby a pečte cca 1 hodinu, nezakryté a bez míchání, až fazole změknou.

6

Nechte zchladnout a podávejte opepřené, posypané petrželkou a pokapané dobrým olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo. 

NĚCO NAVÍC
Pokud pro vás jídlo bez masa není jídlo, doplňte fazole navrch ještě opečenou slaninou nebo do nich přidejte a zapékejte s nimi masové koule anebo nakrájené opečené klobásky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín