Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapr načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 105
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4876 kcal
Bílkoviny 236 g
Sacharidy 537 g
Tuky 190 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním předstihem. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.

Suroviny

mrkev 1 ks
nastrouhaná
celer 1 ks
menší, nastrouhaný
petržel 1 ks
nastrouhaná
nadrobno
tymián 1 špetka
pepř 10 kuliček
nové koření 6 kuliček
citron 2 plátky
i s kůrou
ocet 25 ml
vývar 750 ml
rybí, lze nahradit vodou
kapr 6 porcí
osolený
švestková povidla 4 PL
sušené švestky 100 g
pokrájené
loupané, nasekané
nasekané

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli.

2

Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit.

3

Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

4

Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste.

5

Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

6

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě.

7

Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.

8

Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

30.11.2007 15:19
Cely zivot znam Vanoce s kaprem v trojobalu nebo na cesneku a loni jsem zkusil tohle. Bomba a nikdy jinak!
13.09.2007 18:56
Recept se nachází v č.12/06, str.60