Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4947 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 689 g
Tuky 187 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to vlastně takové malé mrkvové dortíky, do muffinů jsme totiž zapekli i krém! 

Suroviny

datle 250 g
bez pecky, nasekané
čerstvý, např. Lučina / Buko / Philadelphia
promíchaný se smetanovým sýrem
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
mléko 125 ml
rostlinný olej 125 ml
mrkev 300 g
najemno
Na dokončení
med 175 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Datle dejte do misky a zalijte 125ml vroucí vody. Nechte zhruba 5 minut stát, aby nasákly všechnu vodu.

2

Do mísy dejte mouku, kypřicí prášek, cukr, koření a promíchejte. Přidejte vejce, vanilkový extrakt, mléko, olej, mrkev, slité datle a zlehka promíchejte, jen aby se směs spojila.

3

Polovinu těsta rozdělte do 12 formiček na muffiny – dobře vymazaných nebo vyložených papírovým košíčkem.

4

Potom do formiček rozdělte oslazený sýr a završte zbylým těstem.

5

Pečte 20 minut, proveďte test špejlí, vyndejte, nechte chvíli stát, pak přesuňte muffiny na mřížku a nechte vychladnout.

6

Med dejte do misky, přilijte lžíci vody, přidejte koření a posaďte nad vodní lázeň. Zahřívejte zhruba 3 minuty, občas promíchejte, teplým medem nakonec přelijte muffiny a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Smetanový sýr je mírně slaný, a tak je ke sladkým muffinům zajímavým kontrastem. Klidně ho ale můžete nahradit tvarohem smíchaným s 1 žloutkem a cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Komentáře

13.02.2019 17:07

Dělala jsem tyto muffiny už několikrát. Jsou moc dobré, doporučuji.