Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1493 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 42 g
Tuky 101 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané suflé máme rádi nasladko i naslano. Tohle hráškové je prostě dokonalé. A ta barva!

Suroviny

mražený hrášek 100 g
2 min spařený v horké vodě, okapaný
+ na přichycení papíru
mléko 150 ml
plnotučné
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
vyzrálý, nastrouhaný
kajenský pepř 1 špetka
lze nahradit uzenou paprikou
hořčice plnotučná ½ ČL
nemusí být
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
pažitka 4 PL
nasekaná
řeřicha
nastříhaná, na ozdobení

Postup

1

Čtyři malé vydrhnuté květináčky zhruba 8cm v průměru (nebo jiné podobné ohni- vzdorné nádobky) vyložte pečicím papírem tak, aby nahoře přesahoval, ve výsledku o 2cm (na dno vystřihněte kolečko a stěny vyložte pruhem). Papír můžete přichytit trochou másla ke květináčku, ale hlavně jím spojte okraje pruhu papíru na stěnách. Hrášek rozmixujte na pyré a zatím odložte.

2

Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou, asi minutu ji za stálého míchání opékejte, aniž by zhnědla. Postupně pomalu zašlehávejte mléko, až získáte hustou bílou omáčku (bešamel). Odstavte, zašlehejte žloutky a pak i čedar, kajenský pepř nebo papriku, hořčici podle chuti a trochu soli a pepře.

3

Z bílků ušlehejte sníh, který po vytažení metel tvoří měkké špičky. Lžící opatrně vmíchejte vrchovatou lžíci sněhu do hráškového pyré a pak ještě pár dalších. Pak obdobným způsobem přidejte zbývající sníh do sýrové omáčky – jen zlehka ho vmíchejte, vzdušná směs zvedne vaše suflé do výše. Pak lehkým krátkým pohybem smíchejte hráškovou i sýrovou směs s parmazánem a pažitkou. Rozdělte do připravených květináčků a pečte 20 minut v dobře vyhřáté troubě, aby suflé vyběhla a mírně zhnědla na povrchu. Ihned podávejte, ozdobené třeba řeřichou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4