Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelný salát

Zelný salát se stal hitem talířů mnoha pohostinských zařízení hlavně v 90. letech, kde ho běžně servírovali jako zeleninovou oblohu. Obvykle se vyskytuje ve dvou základních variantách: salát z bílého zelí s koprem a z červeného zelí s křenem. Svou přízeň si obě verze vysloužily jak u hostů tak u restauratérů. Vstupní náklady na výrobu zelného salátu vždy byly (a stále jsou) nízké, jeho chuť vysoce oceňovaná – zvlášť, když se správně dochutí. Způsobů, jak připravit (nejen hospodský) zelný salát je ovšem daleko víc! 

...

 

  • Na salát využijete všechny druhy zelí – bílé, červené, rané (jarní) i pekingské.
  • Nakrouhejte nebo nakrájejte zelé na tenké proužky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle, zasypte cukrem, mírně osolte a zakápněte citronovou šťávou. Salát promíchejte a zlehka promačkejte, aby zkřehl. 
  • Výborný je s mrkví, křenem, koprem, kukuřicí
  • Oblíbený salát Coleslaw se tradičně připravuje s mrkví a majonézou, vyzkoušet můžete i verzi s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Zelný salát je výborný jako křupavá příloha k pečeným a grilovaným masům, rychlá svačina i náplň do sendvičů. 
  • Kvašením proměníte zelí v (ještě větší) vitamínovou bombu. Stačí pár dní a fermentovaná zelenina obohatí váš jídelníček nejen o příjemnou nakyslou chuť, ale i řadu vitamínů. 

Celý popis