0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninová obloha jako fenomén 80. a 90. let: Může za její vymizení slavný český kuchař?

Smažená kuřecí prsa s oblohou
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Okurky a mrkve krájené vroubkatým nožem, společně s rajčetem nebo hromádkou kukuřice úhledně vyskládané na okraji talíře mohl ochutnat kdokoli, kdo si v devadesátých letech zašel na jídlo do restaurace. Pohled na zeleninovou oblohu, často v podobě zelného salátu, změnil až Zdeněk Pohlereich s pořadem Ano, šéfe! Jak ale doplnit oběd či večeři o zdravou porci vitaminů v moderním pojetí?

Zeleninová obloha byla populární zhruba od chvíle, kdy jsme začali svůj jídelníček postupně obohacovat o vitaminy z přírody. Taktéž pestrost na talíři hrála velkou roli a pár barevných kousků zeleniny ihned zapůsobilo na naše smysly. Vedle řízku, kotlety nebo steaku působila obloha jako ta správná porce zdraví. Koneckonců i výživoví poradci dlouhodobě doporučují přidávat ke každému jídlu alespoň hrst ovoce či zeleniny a obloha byla vždy efektivním řešením. 

Konec oblohy v Čechách aneb nový vítr díky televiznímu pořadu

V osmdesátkách a devadesátých letech se zeleninová obloha těšila nevídané oblibě a pokrm vydaný bez oblohy jako by nebyl. Svědčily o tom i mnohé jídelní lístky, ve kterých měly pokrmy „s oblohou“ své čestné místo. Oblohu zpočátku reprezetoval list hlávkového salátu a kousky rajčat a paprik, později jejich místo zaujaly dva druhy zelného salátu se skladkokyselou zálivkou: z červeného zelí s křenem  a z bílého zelí s koprem. Kolem přelomu tisíciletí se salátové oblohy staly rutinní záležitostí, která trochu postrádala šmrnc a nápaditost, nikoli však popularitu.

Čerstvý vítr do zažitých zvyklostí českých pohostinských zařízení vnesl pořad Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem v roce 2009. V něm zkušený kuchař poukazoval na nedostatky a chyby provozovatelů restaurací, učil je, jak ekonomicky vařit, jak používat opravdové suroviny a zapomenout na polotovary, snažil se postupně odbourávat nešvary a historické zátěže. Jednou z nich byla obloha.

  • Obloha platila za ozdobu a zpestření talíře, na druhou stranu pokrm na talíři by měl být podle Pohlreicha pestrý sám o sobě a zbytečné „třásně“ okolo nepotřebuje ani vizuálně, ani chuťově. 

Alternativy retro oblohy

Nakrájet mrkev, okurku, rajče a ředkvičku dokáže každý, nabrat zelí z misky také. Retro zeleninová obloha má však jednu nevýhodu – stejná obloha bez ohledu na jídlo, které doprovází, nemusí chuťově ladit. Jinými slovy, obloha nepodporuje celkový koncept pokrmu, na talíři působí spíše navíc nebo dokonce maskuje chuťové nedostatky. Pokud tedy chcete servírovat chuťový zážitek a vnímat jídlo jako celek, pak můžete zeleninu do pokrmu zakomponovat mnoha jinými rafinovanými způsoby. Jak?

  • Jídlo namísto oblohy doplňte o salát, který skvěle poslouží také jako příloha. Vybírat můžete ze stovek receptů na zeleninové, těstovinové ale i ovocné saláty. Přílohu v podobě salátu pak můžete podávat jak za studena, tak existují i variace na teplé saláty.
  • Svůj oblíbený pokrm jednoduše zpestříte o chuťově vyváženou čalamádu, která se hodí jak k masu, tak třeba k pečeným bramborám
  • Nejen vaše chuťové pohárky potěší extra porce čerstvé zeleniny nakrájené na hranolky a doplněné svěžím dipem nebo jen dokonale dochucená pečená zelenina z trouby.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč