Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víte, odkud pochází balené maso a mléčné výrobky? Zjistit to není težké

Syrové maso
ZDROJ: Kyle Mackie/Unsplash
sdílet:

Zajímá vás původ balíčku mletého masa nebo kostky másla? Pokud někdy pátráte po informaci, kde zboží, které držíte v rukou, vyrobili, pomůžeme vám. S výrobky živočišného původu to totiž může být někdy trochu detektivka. 

Uvykli jsme, že informace z obalu potravin jsou důležitým vodítkem při nákupu. Údaje, podle nichž se rozhodujeme o koupi a jejichž šíře striktně diktuje sada legislativních pravidel, musí být ze zákona srozumitelné, viditelné, čitelné a nesmazatelné. A samozřejmě česky.

Pátrání na vlastní pěst

Mezi jedno ze zásadních sdělení patří informace o výrobci. Když nenarazíte přímo na jeho název a adresu výrobce, můžete se pustit do hlubšího bádání.

  • Jednou z možností je, že výrobek uvádí pouze název a adresu prodejce, který jej nabízí pod svojí vlastní značkou (například Billa Clever, Tesco Value, Lidl Pilos). Důvodem, proč se na nich údaje o producentech neuvádějí je, že se v čase rychle mění nebo dodavatelů existuje víc.
  • Dalším případem, kdy se dozvíte víc až na základě důkladnější pátrací akce, jsou masné a mléčné výrobky, které na sobě nesou pouze kód v podobě oválku s číslem. Oválná identifikační značka na stříbrném obalu másla sděluje, že kostka uvnitř splňuje hygienické požadavky a je pod dozorem Státní veterinární správy. Součástí značky mohou být písmena ES, která značí Evropské společenství. Z oválku se však na první pohled dozvíme zemi původu, která se uvádí zkratkou (CZ, PL, NL), a veterinární číslo podniku. Zatímco podle zkratky snadno poznáte, jestli potravina pochází z Polska, Německo nebo Holandska, v případě konkrétních podniků už to tak jednoduché není. 
Identifikační označení výrobků živočišného původu
thumbnail_IMG_0804.jpeg

Informace i za hranicemi

Pokud jde o českého producenta, lze toto číslo rozklíčovat na webových stránkách Státní veterinární správy (SVS) mezi registrovanými subjekty.

  • Databáze (SVS) zahrnuje nejrůznější druhy provozů, od mlékáren, bouráren, přes chladírny, drůbežárny až po zpracování ryb.
  • V registru si zadáním čísla může každý vyhledat, ze které mlékárny nebo masného výrobního závodu potravina pochází.
  • Zajímavá zjištění přicházejí v případech, kdy se nápisy na obalu a výrobní závod odlišují. V takovém případě je pak směrodatná informace pocházející z registračního oválku.
  • Nejpodrobnější informace o původu získáme u masa. Na jejich obalu musí být uvedeno, odkud zvíře pochází zvířete, kdy bylo chováno a kde poraženo.

Hranicemi České republiky však pátrání po původu masných a mléčných výrobků končit nemusí. Obdobné registry najdete i v ostatních zemích EU.

Zdroje informací: Státní veterinární správa, dTest, Potravinová vyhláška

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín