Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pokrmy z dob viktoriánské éry: Co se jedlo za královny Viktorie? Jídelníček střední a dělnické třídy se výrazně lišil

Jídleníček viktoriánské éry
ZDROJ: Pixabay/Prawny
sdílet:

Obrázek o viktoriánské éře si můžeme udělat nejen očima Charlese Dickense nebo Oscara Wilda, ale také z kuchařek, které v té době vycházely. Právě z literatury historici jídla získávají poznatky o tehdejší stravě chudých i bohatých lidí. Jak se denní pokrmy těchto dvou skupin lišily?

Viktoriánské období je historická etapa vývoje Británie v době vlády královny Viktorie od června 1837 do ledna 1901. Šlo o éru průmyslové prosperity britského impéria, která přinesla rozvoj vzdělané střední třídy.

Jídelníček chudých vs bohatých

Lidé z lepších rodin si pochutnávali na nejrůznějších lahůdkách. Většina obyvatel chudinských čtvrtí neměla nejen trouby či pece, často chyběly dokonce i talíře nebo lžíce. Lidé se živili hlavně chlebem, kašemi a vývary.

  • Na trzích byla k dostání levná sezónní zelenina, včetně cibule, zelí, pórku, mrkve a tuřínu.  
  • Maso bylo poměrně drahé, nejlevněji vyšla ovčí hlava. Místo toho jedli lidé hodně tučných ryb. Oblíbení byli sledi (slanečci), šproty, úhoři a ústřice.
  • Pro mnoho lidí byla neděle jediným dnem odpočinku (běžná byla dvanáctihodinová pracovní doba šest dní v týdnu). Byl to také jediný den, kdy se jedlo maso. Kupovalo se vepřové nebo skopové maso či vnitřnosti.

U bohatých lidí vypadalo menu jinak. Královna Viktorie byla známá svou vášní k jídlu, za necelou půlhodinu prý dokázala spořádat sedm chodů. Hojnost byla nejen na královském dvoře, ale i u střední třídy. Ve viktoriánské době se zavedlo běžné menu o třech chodech! Tady je ukázka tehdejších pokrmů:

Kedgeree 

Poté, co byla královna Viktorie v roce 1876 prohlášena indickou císařovnou, se v Anglii stala populárními jídla s kari, jako například kedgeree. Jedná se o snídaňový pokrm připravovaný z rýže a uzené ryby, ochucený kari a ozdobený plátky natvrdo uvařených vajec.

Victoria Sandwich Cake

V roce 1843 vynalezl anglický výrobce potravin Alfred Bird prášek do pečiva, díky kterému se otevřely nové možnosti v cukrářství. Victoria Sponge, někdy nazývaný Victoria Sandwich Cake, byl pak vytvořen pro královnu Viktorii, která ráda jedla dort s marmeládou při odpoledním čaji. Originální recept najdete níže.

Anglické muffiny 

Ve viktoriánské době vznikl nápad přidat do receptu na anglické muffiny prášek do pečiva. Vznikly z toho lahodné nadýchané lívance, které jsou v Británii oblíbené dodnes. Dříve se často podávaly jako občerstvení pro zaměstnance kuchyně a byly přelité citronovým tvarohem. Zkuste si je upéct podle šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Polévka mulligatawny 

Tato krémová kari polévka se do anglických domácností dostala díky indickým vlivům a brzy si získala oblibu svou univerzálností. Viktoriánští kuchaři v bohatých domácnostech přidávali do polévky zbytky skopového masa, zatímco v chudších domácnostech se připravovala bezmasá verze.

Dušené maso 

Nic vás za chladné noci nezahřeje tak dobře jako vydatný guláš a věděli to i lidé za viktoriánské éry. Guláš podle jedné z nejznámějších kuchařek té doby Isabelly Beetonové obsahuje hovězí maso, mrkev, tuřín a světlé pivo.

Pečená husa s nádivkou

Po vzoru královny a jejího manžela prince Alberta slavili lidé Štědrý den ve velkém stylu a servírovali nejčastěji pečenou husu s bylinkovou nádivkou. Dokonce i ti méně majetní šetřili celé týdny, aby si mohli koupit krocana nebo husu a zaplatit místnímu pekaři, aby ji upekl.

Zdroje informací: BBC, The Recipe, Back in the Day of, The Victorian Cookbook: Berriedale-Johnson

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín