Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá snídaně: 26 receptů na míchaná vajíčka a vaječné omelety

Dokonalá snídaně: 26 receptů na míchaná vajíčka a vaječné omelety
ZDROJ: Phil Hei/Unsplash

Vejce patří k nejdokonalejším produktům přírody. Hodí se ke snídani, svačině, k obědu i večeři, a zároveň obsahují zdraví prospěšnými látkami. Vyberte si ta z volného výběhu neboli od šťastnách slepic a nechte se konejšit dokonalou chutí míchaných vajec!

Míchaná vejce umí ukonejšit

Znáte pojem comfort food? Jde o milé anglické slovní spojení, které označuje jídla, díky nimž je vám dobře a působí jako takové konejšivé pohlazení. A právě míchaná neboli smažená vejce nebo omelety mezi ně stoprocentně patří.

  • Skvěle chutnají v základní verzi - pouze z vajec se špetkou soli, případně s cibulkou.
  • Vyšperkovat můžete míchaná vajíčka i omeletu slaninou, sýrem, zeleninou či pestem.
  • Podávat je lze s chlebem, toastem i vařeným bramborem nebo je můžete zabalit do tortillové placky.
  • Míchaná vejce se od omelety liší zejména v tom, že nejsou kompaktní, ale "sypou" se.

Tajemství úspěchu vaječné omelety

Kolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce.

  • Aby se vejce nepřichytila, použijte litinovou či jinou pánev s keramickým nebo teflonovým povrchem.
  • Bez soli a pepře se omeleta neobejde. Budete-li jí chtít dodat orientálnější šmak, nebojte se trochu experimentovat. Přídejte špetku chilli či pokrájenou čerstvou chilli papričku, kurkumu nebo muškátový oříšek. Fajnšmekři mohou přidat směs koření garam masala. 
  • Omeleta také dokonale ladí s čerstvými bylinkami. Přidejte je nasekané do prošlehaných vajíček ještě před smažením.
  • Z tradičních bylinek můžete použít petržel hladkolistou, kopr, bazalku, koriandr nebo pažitku.
  • Velkou službu prokážee i řeřicha nebo špenát. Vyzkoušet můžete také mladé kopřivy.

  • Použijte máslo nebo přepuštěné máslo. Dodá vajíčkům vůni a krémovost.
  • Pánev není třeba rozpalovat na maximum. Postupně ji zahřejte na středně vysokou teplotu, aby se nepřipálilo máslo ani omeleta.
  • Dvě minuty. Více času nebudete na omeletu potřebovat. Celá příprava (od nalití vajíček na pánev až po přemístění na talíř) by neměla trvat déle.
  • Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Spodní část omelety už je tuhá, ale ta horní ještě měkká a trochu „vlhká“. To je ten správný moment přehrnout omeletu a přemístit ji na talíř, kde během chvilky dojde.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam