Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná kuřecí stehna & křídla: 11 ověřených receptů

Grilovaná kuřecí stehna & křídla: 11 ověřených receptů
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

Maso ze stehýnek je méně suché než z kuřecích prsou, navíc se stehna obvykle grilují i s kůží, v níž se skrývá tuk, díky kterému jsou grilovaná stehýnka šťavnatější i chutnější – protože jak vědí všichni šéfkuchaři, tuk je nositelem chuti.

Proč grilovat kuřecí stehna?

Maso ze stehýnek je méně suché než z kuřecích prsou, navíc se stehna obvykle grilují i s kůží, v níž se skrývá tuk, díky kterému jsou grilovaná stehýnka šťavnatější i chutnější – protože jak vědí všichni šéfkuchaři, tuk je nositelem chuti.

  • Grilování masa i s kostí se netřeba bát. Nejlepším přítelem vám v tomto případě bude teploměr. Po zapíchnutí do masa by měl ukázat hodnotu vyšší než 75 °C. Díky tomu budete s jistotou vědět, že maso se propeklo i podél kostí a můžete je bezpečně sníst.
  • Ale ani když teploměr nevlastníte, není třeba zoufat. Proveďte zkoušku jehlou – jednoduše do stehýnka v nejsilnějším místě píchněte, a pokud vytéká čirá šťáva, máte hotovo. Je-li šťáva dosud růžová, musíte ještě chvíli pokračovat v grilování.

Metoda přímého a nepřímého grilování pro nejlepší výsledek

Ideálním způsobem, jak dosáhnout propečeného vnitřku a křupavého vršku, je kombinovat metodu přímého a nepřímého grilování. To znamená grilovat kuřecí stehýnka nejprve při pomalejším žáru pod poklopem, přičemž se maso propeče, a na závěr poklop odstranit a stehna prudce ogrilovat, abyste získali křupavou, vypečenou kůžičku.

Potřebujete k tomu ideálně gril s poklopem. Pokud vlastníte jen obyčejný gril bez příslušenství, můžete si pomoci velkou aluminiovou grilovací miskou, která poklop částečně nahradí. Nezapomeňte, že jako v případě každé improvizace je třeba dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Autor: Lucie Velek