Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat

Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat
ZDROJ: Apetit

Jakmile začne sezona jahod, okamžitě se začnou všechny dezerty červenat. Jahody se hodí do českých koláčů a buchet, stejně jako do francouzkých mille-feuilles nebo italského dezertu panna cotta. Zkuste podle našich receptů nejslavnější jahodové moučníky!

Britská láska k jahodám

Na pikniku, oslavě, u moře, nebo jen tak, se smetanou. Jakmile začne jejich sezóna, jahody doslova zaplaví celý ostrov. Britové je zkrátka milují, není tedy divu, že se britské dezerty patřičně červenají.

  • Jahody tvoří jednu ze tří hlavních ingrediencí populárního dezertu s názvem Eton mess, tedy Etonský nepořádek. Jejich sladkou chuť doplňují sněhové pusinky a poctivá porce šlehačky. Dohromady tak tvoří rychlý, a přitom chuťově nabitý pohár.
  • Jahody najdeme také v zákusku nazvaném Victoria sponge. Tento piškotový dort, který měla ráda královna Viktorie, je spojený vanilkovým máslovým krémem a šlehačkou.
  • Pokud máte rádi dezert s kapkou něčeho ostřejšího, zaujmout by vás mohl opilý britský trifle, který vytvoříte vrstvením piškotů zalitých sherry, čerstvého ovoce, vanilkového krému a šlehačky. Zapomenout nesmíme ani na křupavý jahodový krambl.
Skryt pre seznam

Italské a krémové

Laskominy ze slunné Itálie rády kombinují smetanové krémy s čerstvým ovocem. Jednou ze základních surovin místních dezertů je mascarpone.

  • Propojíte-li ho s čerstvými jahodami, cukrářskými piškoty, smetanou a kapkou dezertního vína, jahodové tiramisu je na světě.
  • Dalším oblíbeným dezertem je panna cotta. V jejím základu najdeme smetanu ke šlehání, vanilku, cukr a želatinu. Po zatuhnutí ji stačí ozdobit čerstvými jahodami či jahodovým přelivem.

Francouzská elegance

Francouzští mistři cukráři jahody využívají jako doplněk k nadýchaným krémům a jemnému těstu.

  • Červené ovoce tedy najdeme v mille-feuilles, které tvoří několik krémem a jahodami prokládaných vrstev nadýchaného listového těsta. Ať už se rozhodnete pro krém čokoládový nebo vanilkový, s jahodami vytvoří dokonalou vizuální i chuťovou mozaiku.
  • Z přelomu 18. a 19. století pocházejí eclairky. Odpalované těsto s lehkým krémem můžou povznést už jen zralé a šťavnaté jahody. Výroba domácích eclairek není snadná, s naším návodem to však hravě zvládnete. Za trochou úsilí stojí opravdový kulinářský zážitek.

Snadné a variabilní tvarohové koláče

Tvarohové koláče mají svůj původ již ve starověkém Řecku. Cheesecake jim začali říkat v Anglii už v 15. století, dnes se připravují po celém světě od Indie, jižní Afriku, Filipíny, Německo, Švédsko až po Spojené státy.

Tip: Vyzkoušejte recept na koláč s červeným ovocem šéfkuchaře Jeana Imberta, který perfektně ladí s Veuve Cliquot Rosé.

  • Troubu vyhřejte na 180°C. Z 300 g hladké mouky, 1 vejce, 100 g krupicového cukru, 200 g změklého másla a špetky fleur de sel vypracujte hladké těsto a na archu pečicího papíru rozválejte na obdélník o tloušťce 1 cm.
  • Přemístěte korpus na plech a přikrytý pečicím papírem pečte 15–20 minut.
  • Na krém zahřejte 1 l mléka, a jakmile začne vřít, přidejte semínka z 1 vanilkového lusku a 4 lístky máty.
  • Nechte 10 minut probublávat. Mezitím prošlehejte 5 žloutků s 125 g krupicového cukru.
  • Přidejte 100 g hladké mouky a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte horké mléko.
  • Poté směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne.
  • Přendejte do misky, k povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, nechte vychladnout a uložte do lednice. Po vychlazení prošlehejte a opatrně zapracujte 200 ml vyšlehané šlehačky. Můžete dosladit moučkovým cukrem. Na korpus naneste krém, ozdobte jahodami, malinami, ostružinami a lístky máty.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: hana.kovarikova