Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla

Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla
ZDROJ: Barbroforsberg/pixabay.com

Lišky jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu. Mají oproti jiným houbám tužší konzistenci, takže vydrží poměrně dlouho čerstvé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Hojně rostou většinou na konci srpna a v září. Co si z nich uvařit?

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Součástí každé dobré kulajdy je pořádná dávka hub. Pokud se vám poštěstilo a nasbírali jste plný košík lišek, přidejte je do kulajdy!

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Pokud nedáte dopustit na krémové polévky, vyzkoušejte bramborový krém s liškami! Tato polévka si po první lžíci zajisté získá vaše chuťové buňky. Základem jsou brambory, cibule, vývar, vejce, podmáslí nebo kysané mléko, ocet, sušené houby, koření a samozřejmě lišky.

Rizoto s liškami

Lišky skvěle vyniknou i v rizotu. V hrnci nejdříve osmažte rýži, až zprůhlední. Poté přidejte víno a za stálého míchání přidávejte postupně vývar. Mezitím si na pánvi osmažte do měkka lišky. Až rýže pohltí všechen vývar, můžete přidat osmažené lišky a servírovat.

Houbová omáčka z lišek

Jednoduchý a rychlý recept, na který vám stačí 6 surovin. Připravte si čerstvé lišky, cibuli, smetanu, hladkou mouku na zahuštění, hovězí vývar a olivový olej na smažení.

  • Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte lišky a orestujte je. Poté přichází na řadu vývar, sůl a pepř.
  • Vše nechte chvíli dusit a pak přidejte hladkou mouku rozpuštěnou ve vodě. Omáčka postupně zhoustne, nechte ji vařit 10 minut a na závěr přidejte smetanu.
  • K omáčce se skvěle hodí vepřová pečeně a domácí knedlíky.

Pissaladiere s liškami

Jedná se o tradiční francouzský cibulový koláč. Základem je listové těsto, na které se nanáší cibulovo-houbová směs.

  • Na rozpálenou pánev přidejte olej, nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zkaramelizuje.
  • Přidejte lišky, ocet a podle chuti sůl, pepř a cukr. Když směs začne pomalu houstnout, znamená to, že se blížíte do finále.
  • Na připravený plech s listovým těstem naneste cibulovo-houbovou směs, přidejte olivy a bylinky a vložte ho do trouby.
  • Stačí péct 20 minut na 200 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout, tato francouzská pochoutka se podává studená.

Palačinky s liškami

Jestli patříte mezi milovníky palačinek, tak tyhle s liškami budou pro vás gurmánským zážitkem. Těsto na palačinky připravte obvyklým způsobem.

  • Na másle a oleji osmažte lišky s česnekem. Až vám lišky svou vůní provoní celou kuchyň, osolte je a ještě chvíli poduste pod pokličkou.
  • Ve chvíli, kdy jsou lišky měkké, dochuťte směs kořením a přidejte smetanu, která směs krásně zjemní. Osmažené palačinky naplňte směsí a přeložte do šátečků. Nakonec je můžete posypat pažitkou, která se k pokrmu skvěle hodí.

Kuřecí prsa na liškách

Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte a opepřete. Poté přidejte lišky a chvíli vše spolu duste pod pokličkou. Přidejte portské víno a nechte jej odpařit. Zalijte maso s liškami vývarem a vařte 10 minut. Přidejte smetanu smíchanou s moukou, aby vám směs zhoustla. Osolte  a opepřete podle chuti a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Sušené, mražené a nakládané lišky

Lišky můžete stejně jako ostatní druhy hub sušit, nakládat a zásoba v mrazáku přijde v zimě také vhod. Před zamrazením se blanšírují nebo dusí. Ať už jsou to mražené nebo sušené houby, nebojte se je přidat do polévky nebo z nich připravit hlavní chod.

Skryt pre seznam
Autor: Karoli