Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2x vejce na listovém těstě
2x vejce na listovém těstě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

2x vejce na listovém těstě

4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do 75 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6732 kcal
Bílkoviny 459 g
Sacharidy 194 g
Tuky 440 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně slaných koláčků z máslového listového těsta přiláká po ránu do kuchyně i ty největší ospalce! Můžete je nechat vybrat z varianty à la slavný francouzský sendvič croque madame nebo variace na proslulou šakšuku. Koláčku bude 12, nakrmíte tak celý regiment.

Suroviny

à la croque madame
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 240 ml
teplé
hořčice dijonská 2 ČL
rozválené
vejce 6 ks
+ na potření
nebo jiný tvrdý sýr
schwarzwaldská
rajčata cherry 12 ks
k podávání
à la šakšuka
olivový olej 2 PL
malá, nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
nakrájená na kostičky
nakrájená na kostičky
římský kmín 1 ČL
mletý
paprika mletá uzená 1 PL
chilli sušené 1 špetka
mleté
sůl
pepř
čerstvě mletý
na dochucení
rozválené
sezamová semínka
na posypání okrajů těsta
vejce 6 ks
+ na potření
nadrobený

Postup

1

Na vejce à la croque madame připravte bešamel. Na mírném plameni rozehřejte máslo. Přidejte mouku a sůl. Míchejte a opékejte, dokud nevznikne jíška. Zalijte teplým mlékem, rozmíchejte metličkou a nechte asi 7 minut vařit. Pak ztlumte plamen a na mírném ohni provařte dalších 10 minut, dokud bešamel nezhoustne. Nakonec vmíchejte hořčici. Pokud je třeba, promixujte nebo protřete přes síto.

2

Rozpalte troubu na 190°C a vyložte plech pečicím papírem. Listové těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Do každého čtverce nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Rozšlehaným vejcem potřete okraje čtverců. Přendejte na plech a pečte 10–15 minut. Jakmile čtverce začnou zlátnout, vyjměte je a propíchněte nafouklé středy vidličkou. Pak nandejte do středu trochu bešamelu, posypte troškou strouhaného sýra, položte plátek šunky a rozklepněte do středu vejce, přidejte rajčátka. Vraťte do trouby a pečte, dokud bílek nezatuhne.

3

Na vejce à la šakšuka připravte nejdřív zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm dosklovita cibuli. Pak přidejte česnek a ještě chvíli restujte. Vsypte papriky a opečte je, pak pánev přiklopte a nechte papriky změknout. Vlijte rajčata z konzervy, přidejte koření, sůl. Promíchejte. Snižte teplotu a odkryté nechte probublávat asi 30 minut, aby směs zhoustla a chutě se propojily. Hotové ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř či cukr. Nechte zcela vychladnout – nejlepší je připravit směs večer předem, během chladnutí ještě trochu zhoustne.

4

Rozpalte troubu na 190 °C. Těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Do čtverců nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut.

5

Vyjměte, nafouklé pečivo znovu propíchejte a naplňte zeleninovou směsí. Uprostřed udělejte důlek. Do důlku vyklepněte vejce, vraťte do trouby a pečte, až bílek ztuhne, asi 4 minuty. Posypte fetou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...