Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Andělská očka
ZDROJ: Einfach backen
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Velmi snadné Na 55 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3634 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 386 g
Tuky 192 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Andělská očka, známá taky jaki husarské knoflíky, jsou malé bochánky z křehkého těsta s náplní z ovocného džemu. Sušenky patří mezi klasické cukroví, a proto by neměly o Vánocích na stole rozhodně chybět. Potěší ovšem kdykoliv během roku.

Suroviny

jemně nastrouhaná
sůl 1 špetka
máslo 150 g
studené
z vajec velikosti M
rybízový džem 100 g
nebo malinový
na posypání

Postup

1

Na křehké těsto smíchejte mouku s moučkovým cukrem a prosejte přes jemné síto do mísy. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Máslo nakrájejte na malé kostičky a smíchejte se surovinami, vše rychle prohněťte. 

2

Žloutky zapracujte jako poslední. Vše uhněťte v kompaktní, hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 1 hodinu odležet v lednici. 

Andělská očka krok 1
ZDROJ: Einfach backen
3

Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho asi 10 minut mírně zahřát. Poté z něj vytvořte dlouhý váleček a rozdělte ho na 55–60 stejných kousků. Z každého kousku vytvořte malou kuličku a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Rukovětí válečku nebo vařečky do kuliček udělejte důlek. 

Andělská očka krok 2
ZDROJ: Einfach backen
4

Džem zahřívejte v hrnci, dokud není tekutý. Lžičkou naplňte důlky v těstu rozpuštěným džemem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut a poté nechte zcela vychladnout. Nakonec cukroví posypte trochou moučkového cukru. V dobře uzavřené nádobě vydrží několik týdnů. 

NĚCO NAVÍC
Cukroví můžete plnit až po upečení. Pokud se vám džem v troubě trochu vypekl nebo chcete cukroví naplnit až po upečení, není to problém. Džem jednoduše zahřejte v hrnci, dokud není tekutý. Lžičkou ho pak nalijte do důlku a nechte andělská očka 3 hodiny zaschnout.

Fotografie a recept převzaty z Einfach backen.

Andělská očka krok 3
ZDROJ: Einfach backen

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...