Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bábovka s ananasem a mučenkou
Bábovka s ananasem a mučenkou
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Bábovka s ananasem a mučenkou

4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 bábovku o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5232 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 672 g
Tuky 240 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cesta do tropického ráje vás hned tak nečeká? Máme pro vás recept na bábovku, která vás do jednoho v cukuletu přenese! Bábovka se šťavnatým ananasem a sladkokyselou mučenkou zaručeně prozáří i ten nejzachmuřenější den. K odpolední kávě lepší moučník jen tak nenajdete.
 

Suroviny

malý, zralý – asi 300 g ananasu po očištění
máslo 250 g
změklé - z toho 1 lžíce na vymazání formy
+ 1 lžíce navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
mléko 100 ml
plnotučné
semínka i šťáva
vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
nebo 1 lžička vanilkového extraktu
sůl ¼ ČL
Na polevu
semínka i šťáva
mléko 3 ČL
plnotučné

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Z ananas odkrojte vrchní i spodní část a poté pomocí zoubkovaného nože pečlivě odřízněte slupku. Dužinu nakrájejte na osm klínků a z každého klínku odstraňte tvrdý střed. Ananas nakrájejte na co nejtenčí plátky (cca 2–3 mm) a poté rozložte na plech a pečte 20 minut, až budou sušší a zlatavé. Nechte vychladnout.

2

Odeberte 1 lžíci másla a pečlivě jí vymažte formu na bábovku o průměru 25 cm, poté jí vysypte 1 lžící mouky. Zbytek mouky vysypte.

3

Mléko smíchejte se semínky a šťávou z mučenky a nechte pár minut odstát – kyselost šťávy mléko trochu srazí. Elektrickým šlehačem ušlehejte v míse zbytek másla a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku předem prosátou společně s kypřicím práškem, mléko s mučenkou, vejce, vanilku a sůl. Krátce prošlehejte, dokud nebude těsto krémové a hladké. Nakonec stěrkou vmíchejte kousky ananasu. Lžící přendejte těsto do připravené formy a uhlaďte.

4

Bábovku pečte 50–55 minut do zlatova. Otestujte propečení – špejle zapíchnutá do nejhlubší části bábovky musí po vytažení být čistá. Formu položte na chladicí mřížku, a nechte chladnout, až bude bábovka vlažná.

5

Do velké mísy prosijte moučkový cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj semínka a šťávu z mučenky a mléko. Míchejte, až vznikne hladká tekoucí poleva. Vlažnou bábovku vyklopte na talíř, potřete polevou a nechte zcela vychladnout.

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...