Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bavorské vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 85
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3368 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 434 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Básnička o koblížkovi sice říká cosi o smažení na másle a chlazení na okně – vy ale jistě víte, že se už dávno smaží na oleji a že není nad to, zakousnout se do ještě teplé koblihy nebo vdolečku. Bavorské vdolečky vás okouzlí dokonalou chutí. Je to pohlazení jako z pohádky. 

Suroviny

mléko 150 ml
vlažné
+ trocha navíc
sůl 1 špetka
nastrouhaná z půlky citronu
rum 1 PL
tuzemák
olej
nebo jiný tuk na smažení
Na ozdobení
švestková povidla 100 g
nebo rybízová zavařenina
strouhaný

Postup

1

V misce rozetřete droždí s trochou cukru. Přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo; kvásek by měl vzejít zhruba za deset minut.

    2

    Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.

      3

      Těsto přesuňte na lehce pomoučený vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

        4

        V kastrolu rozehřejte tuk; musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.

          5

          Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.

            Úspěch zaručen!

            • Poměry surovin se v jednotlivých receptech na vdolky nebo koblihy sice nepatrně liší, k úspěchu vás ale dovede především kvalitní mouka a správné propracování a vykynutí těsta.
            • Rum se nepřidává do těsta kvůli chuti, ale proto, aby vdolky při smažení tolik nenasákly tukem.
            • Vdolky smažte v dobře rozehřátém tuku – a musí v něm plavat. Tedy pokud vám jde i o půvabný světlý proužek po straně…

            Související články

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2007/5

            Komentáře

            24.10.2007 08:00
            klasika, která potěší.
            18.10.2007 21:46
            To jsou z téměř půl kila mouky jen 4 porce ? To musí být koblihy, jaké svět neviděl....
            22.10.2007 13:00
            Tipla bych, že jedna porce nutně neznamená jedna kobliha...

            Apetit magazín

            KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
            • Kvízy

            KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

            Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...