Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové scones
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
1.7/5 Počet hodnocení: 76
Do hodiny Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3855 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 366 g
Tuky 227 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádat čaj o páté a vynechat scones? Vyloučeno! Jemné máslové bochánky jsou jasnou britskou klasikou. My jsme je trochu pozměnili, inspirovali jsme se americkými shortcakes z křehkého těsta s podmáslím, které strukturou připomíná těsto listové. A tradičně podávaný džem jsme nahradili čerstvě svařenými borůvkami. Nevynechali jsme ovšem smetanovou náplň.

Suroviny

Na borůvky
mohou být i mražené
limeta ½ ks
jemně nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva
Na křehké těsto
+ na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 2,25 ČL
sůl ½ ČL
máslo 125 g
studené, na kostičky
+ na potření
hnědý cukr
na posypání
Na krém
40%, vychlazená
vanilková pasta 1 ČL
nebo vanilkový extrakt

Postup

1

Do rendlíku vsypte borůvky a cukr, přidejte limetovou kůru a šťávu a na středním ohni vařte, až se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu. Nechte vychladnout.

2

Na těsto smíchejte ve velké míse mouku, kypřicí prášek, krupicový cukr, jedlou sodu a sůl. Vsypte do mísy kostičky másla a prsty zapracujte, aby se obalily moukou a trochu rozmělnily – nenechte z nich ale vzniknout drobenku. Větší kousky tuku zaručí, že těsto bude jemné, křehké a bude ,lístkovat‘. Vložte mísu na 15 minut do mrazáku, aby máslo ztuhlo.

3

Rozehřejte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Vyndejte mísu z mrazáku a pomalým praménkem po troškách do těsta lijte podmáslí a současně míchejte vidličkou. Jakmile přidáte všechno podmáslí a těsto začne tvořit hrudky, spojte je rukama. Vyndejte těsto z mísy na moukou poprášenou pracovní plochu a zformujte jej do obdélníku o rozměru cca 20 x 50 cm. Spodní třetinu těsta přeložte na prostřední třetinu a poté na ni přiložte horní třetinu (jako byste skládali dopis). Rukama těsto stlačte na tloušťku zhruba 2 cm. Vezměte kulaté vykrajovátko o průměru 7 cm, ponořte jej do mouky, aby nelepilo, a vykrojte co nejvíc koleček. Je možné, že budete muset těsto znovu zformovat, abyste získali celkem 8 koleček.

4

Vyskládejte kolečka na plech vyložený pečicím papírem ve dvou řadách po čtyřech, ponechte jen 1cm mezery – těsná blízkost umožní, aby scones v troubě naskočily, a současně zabraňuje tomu, aby okraje koleček příliš oschly. Potřete každé kolečko trochou podmáslí a posypte hnědým cukrem. Pečte 10–12 minut, nebo dokud nejsou scones zlatavé. Nechte vychladnout na mřížce.

5

Na krém vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem mascarpone, aby povolilo a bylo nadýchané. Přidejte smetanu a vanilku a šlehejte při středních otáčkách do měkkých špiček: pozor na přešlehání, aby se mascarpone nesrazilo.

6

Scones rozřízněte napůl a naplňte krémem. Na krém dejte lžíci rozvařených borůvek a přiklopte druhou polovinou. Jezte nejlépe vlažné.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...