Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 52
Více než hodinu asi na 60 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Moderní, sympatický, krásný… zkrátka úžasný. Takový ženich je vzácností, ale my vám představujeme dort přesně s těmito vlastnostmi. Korpusy s krémem z tmavé čokolády se ukrývají pod polevou z bílé čokolády a spoustou ovoce. Jeho osudovou přitažlivost poznáte hned, jak do něj zakrojíte! Podávejte ho se šlehačkou a s omáčkou z čerstvého ovoce.

Suroviny

NA 15cm KORPUS
  • 100 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 125 g másla, změklého
  • 175 g krupicového třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 70 g hladké mouky

NA 23cm KORPUS
  • 250 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 325 g másla, změklého
  • 425 g krupicového třtinového cukru
  • 6 velkých vajec
  • 125 g hladké mouky

NA 30cm KORPUS
  • 400 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 500 g másla, změklého
  • 700 g krupicového třtinového cukru
  • 10 středně velkých vajec
  • 280 g hladké mouky

NA POLEVU
  • 1 l zlatého sirupu
  • 2 kg bílé čokolády
  • moučkový cukr na poprášení

NA KRÉM
  • 300 g másla, změklého
  • 700 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g tmavé čokolády

NA OZDOBENÍ
  • 3 lžíce vodky
  • 50 g bílé čokolády, rozpuštěné, na slepování
  • 600–700 g sezonního ovoce
  • lesní ovoce a šlehačka k podávání

Postup

1

1. Nejdřív si upečte korpusy. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Formy vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte, nechte ji zchladnout, ale nenechte ji ztuhnout. Na každý korpus zvlášť mezitím utřete máslo s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte vejce. Pokud má směs tendenci se srážet, přidejte trochu mouky. Za stálého míchání zašlehejte čokoládu a nakonec mouku.

2. Těsto rozdělte do forem a postupně pečte - nejmenší korpus se peče 40-45 minut, prostřední 1 hodinu a 10 minut a největší 1 hodinu a 40 minut). Upečený korpus má na sobě slabou krustičku, a když nádobou jemně zatřesete, uprostřed se ještě chvěje. Nechte ho vychladnout ve formě; pokud se uprostřed trochu propadne, nevadí.

3. Na bílou polevu nalijte do hrnce zlatý sirup, rozlámejte bílou čokoládu, zvolna zahřívejte a za stálého míchání ji nechte rozpustit na hladkou polevu. Směs přeneste do plastového sáčku a nechte ji ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte ji na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.

4. Na tmavý čokoládový krém šlehejte máslo 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte čtvrt hodiny zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu.

5. Korpusy vodorovně prořízněte, promažte je krémem a potřete je i svrchu a po bocích

6. Pokryjte korpusy bílou polevou - každý dvěma vrstvami; první vrstvu potřete vodkou a pak na ni přitiskněte druhou.

7. Sestavte dort, patra slepte rozpuštěnou bílou čokoládou

8. Dort ozdobte sezonním ovocem. Podávejte s (rozvařeným) čerstvým lesním ovocem a se šlehačkou. Spodek dortu můžete omotat stuhou.

Komentáře

16.12.2014 19:31

Tak buď je v receptu chyba, nebo nevím..Dělala jsem to nejmenší patro pro dceru k 3. narozeninám a byla to opravdu katastrofa :(. nakonec jsem musela udělat jiný dort.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...